Menu Zavřít

Hradní oslavy bojkotují lidovci, TOP09 i ODS. Zástupci ANO přijdou. ČSSD to nechá na poslancích

25. 10. 2016
Autor: čtk

Pátečních hradních oslav vzniku republiky se nezúčastní poslanci KDU-ČSL, TOP09 ani ODS. Poslanci ANO na předávání vyznamenání naopak půjdou, stejně jako členové KSČM. Poslanecký klub ČSSD nechá rozhodnutí na jednotlivých členech. Podle předsedy klubu sociálních demokratů Romana Sklenáka se při současných debatách o účasti zákonodárců na Hradě vytrácí význam 28. října.

„Mám za to, že my jako ústavní činitelé bychom především měli připomínat význam tohoto dne. A je na každém z nás, jaký způsob zvolí,“ uvedl Roman Sklenák (ČSSD). Sám se na Hrad chystá přijít, ale nijak nesoudí ty, kdo se rozhodnou jinak.

Opoziční TOP 09 bude naopak hradní slavnosti bojkotovat. Prezident Miloš Zeman podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska dělá vše pro to, aby byly oslavy stejně nedůstojné jako loni, kdy hlava státu ocenila zástupce minulého režimu.
„Abychom odkaz 28. října uctili, položíme v pátek v 11 hodin kytici k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí,“ uvedl Kalousek na tiskové konferenci po zasedání poslaneckého klubu.

Postoj TOP 09 není podle Kalouska motivován jen děním kolem udělení či neudělení ocenění příbuznému ministra Daniela Hermana Jiřímu Bradymu. „Důvod neúčasti je širší,“ uvedl. Připomenul, že loni ceremoniál ve Vladislavském sále vyvolal rozhořčení kvůli ocenění někdejšího komunistického ministra Miroslava Tomana.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se akce zvrhává v nedůstojné politikaření a ve vyřizování osobních účtů. Zároveň považuje za rozumné případné ocenění Jiřího Bradyho při jiné příležitosti, jak naznačil Hrad. Navrhl také premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), aby zvážil udělení medaile Karla Kramáře Bradymu.

K bojkotu slavnostního večera vyzval i Tomáš Halík. Čtěte více:

Halík vyzval k bojkotu vyznamenávání, Gazdík plánuje alternativu

Tomáš Halík

„Poslanci a senátoři se rozhodli svobodně nejít, je to jejich osobní rozhodnutí,“ řekl Bělobrádek. Zdůraznil přitom, že nelze odsuzovat nikoho z lidí, kteří se oslav na Pražském hradě zúčastní. Bělobrádek sám si chce připomenout státní svátek na Vítkově, který je podle něj symbolickým místem pro vznik Československa. Lidé v menších obcích si podle něj mohou svátek připomenout u památníků obětem první světové války.

Svátek připomínající vznik Československa by podle Bělobrádka měl společnost spojovat, ne rozdělovat. „Neměli bychom ho používat k osobním a politickým útokům,“ řekl.

Svou neúčast na hradních oslavách už dříve avizovala ODS. „Žádný z poslanců ODS se nezúčastní oslav na Pražském hradě. Nemuseli jsme je k tomu vyzývat, každý se k tomu rozhodl individuálně,“ potvrdil dnes předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Předseda ODS prohlásil, že se Zeman už dlouho chová ke státnímu svátku neuctivě a snižuje úroveň oslav. Připomněl, že prezident na oslavy nezval některé rektory vysokých škol a že státní vyznamenání dostal i komunistický ministr Miroslav Toman, který působil v 80. letech ve vládě Lubomíra Štrougala. „Bohužel toto snižování oslav ze strany prezidenta republiky dosáhlo rozměru, který jsem si ani ve své fantazii nedovedl představit,“ řekl v souvislosti s letošním rokem.

Poslanci ANO i KSČM přijdou

Poslanecké kluby ANO a KSČM naopak svým poslancům doporučili, aby se oslav na Hradě účastnili. „Co se týká oslavy státního svátku, po dlouhé debatě vedení klubu i hnutí doporučilo poslancům a ministrům, aby se zúčastnili oslav svátku,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Debata klubu podle něj byla konstruktivní a racionální. „Jedná se o státní svátek naší země, kdy slavíme vznik státu, není to svátek Miloše Zemana nebo kteréhokoliv jiného prezidenta, považujeme za slušnost vzdát úctu tomuto svátku,“ vysvětlil důvody doporučení pro poslance a ministry.

Podobné doporučení svým poslancům vydala i KSČM „Klub se usnesl, že doporučuje členům neúčastnit se žádné alternativní akce u příležitosti 28. října. Tento svátek je příliš vážným, abychom podporovali rozdělování občanů České republiky,“ řekl novinářům předseda poslaneckého klubu strany Pavel Kováčik. Nejde podle něj o povinnost či zákaz, ale doporučení členům. „Každý má šanci a možnost využít pozvánky na Hrad,“ dodal.


Dále čtěte:

CIF24

„Dobrá vůle“ prezidenta: Zeman zváží ocenění Bradyho

Hrad mě chtěl vyznamenat, potvrdil Brady. Detaily o tlaku na Hermana nevěděl


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).