Menu Zavřít

Hrdlička developerem. Lobbista radí Praze, jak využít pozemky u metra D

3. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš

Politický podnikatel ovládající v dobách primátorování Pavla Béma metropoli nebo také známý pražský šíbr Tomáš Hrdlička si vzpomněl na prehistorické časy, než se začal živit jako elitní lobbista z lůna ODS. Nyní radí Praze, jak využít jeho pozemky u metra D.

Kariéru začínal v komunální politice na radnici Prahy 10, kde se věnoval mimo jiné územnímu rozvoji. Minulý týden Hrdlička, jenž své stamiliony vydělal prý provozováním benzinky a obchody s nemovitostmi na Seychelách, v deníku E15 zasvěceně pohovořil o tom, jak zacházet s územím v Krči, kde má vyrůst nová stanice metra D.

„V tuto chvíli je nejdůležitější koordinace rozvoje celého území o zhruba dvou stech tisících metrech čtverečních, která zajistí výstavbu trasy metra D a bude v souladu s přijatými zásadami strategického rozvoje Prahy a zároveň umožní čerpání evropských dotací na jeho výstavbu,“ sdělil deníku Hrdlička. Vyjadřoval se z pozice majitele jednoho z největších pozemků (naproti krčské nemocnici), jejichž cena závratně stoupne, až tam vyroste vestibul. Stejně jako rodina velkostatkáře Vojty a společnost Central Group chystá i Hrdlička v návaznosti na podzemku rozsáhlou výstavbu v okolí.

Kdy se podaří městu prokousat ke všem povolením na metro a vykoupit nebo jinak zasmluvnit potřebné pozemky, není jasné. To ale Hrdličku – čerstvého developera – trápit zatím příliš nemusí. V deníku se nezmínil o tom, že osm hektarů v Krči, které ovládá skrz společnost Bečvářova, zajistila policie. Ta už tři roky vyšetřuje podezření na jeden z největších restitučních podvodů v historii. Zjednodušeně řečeno policie pracuje s verzí, že příbuzní na pozemky po velkostatkáři Bečvářovi vůbec neměli nárok a šlo o promyšlený plán, nikoli chybu úředníků Státního pozemkového úřadu a také že náhradou za už zastavěné parcely dostávali dědicové od fondu nepřiměřené náhrady.


Jak to vypadá s trasou metra D? Přečtěte si rozhovor s Petrem Dolínkem:

Náměstek Petr Dolínek


Už dlouho se spekuluje, že tak velká transakce – hodnota vydaných pozemků šplhá do mnoha miliard – nemohla proběhnout bez zapojení tehdy nevlivnějších šedých eminencí – Ivo Rittiga (ten dostal od šéfa Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka k narozeninám obraz sebe jako Dia, po zveřejnění se musel Šťovíček poroučet), Tomáše Hrdličky a Romana Janouška. Nasvědčovalo by tomu i to, že fondem vydané pozemky dědicové hned – někdy ještě týž den – převáděli do firem registrovaných na Kypru.

Na společnost Bečvářova, do níž převedli ty nejlukrativnější pražské parcely, narazil Hrdlička patrně náhodou. Prý jej zaujaly projekty domů pro staré lidi, jaké provozuje v Zátiší Boris Šťastný, další známá osoba té provařené části ODS. Takové domy chce Hrdlička na pozemcích firmy Bečvářova stavět. Pokud tedy policie a soudy přece jen nakonec nerozpletou, jak to s těmi pozemkovými restitucemi tenkrát bylo…

Dále čtěte:

MMF24

O kus blíže k metru D. Praha schválila dohodu s majiteli pozemků v Krči

Janouškovy důkazy byly jen hypotézy, vysvětlil soud, proč neobnovil proces


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).