Menu Zavřít

Hrdlička developerem. Lobbista radí Praze, jak využít pozemky u metra D

3. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš

Politický podnikatel ovládající v dobách primátorování Pavla Béma metropoli nebo také známý pražský šíbr Tomáš Hrdlička si vzpomněl na prehistorické časy, než se začal živit jako elitní lobbista z lůna ODS. Nyní radí Praze, jak využít jeho pozemky u metra D.

Kariéru začínal v komunální politice na radnici Prahy 10, kde se věnoval mimo jiné územnímu rozvoji. Minulý týden Hrdlička, jenž své stamiliony vydělal prý provozováním benzinky a obchody s nemovitostmi na Seychelách, v deníku E15 zasvěceně pohovořil o tom, jak zacházet s územím v Krči, kde má vyrůst nová stanice metra D.

„V tuto chvíli je nejdůležitější koordinace rozvoje celého území o zhruba dvou stech tisících metrech čtverečních, která zajistí výstavbu trasy metra D a bude v souladu s přijatými zásadami strategického rozvoje Prahy a zároveň umožní čerpání evropských dotací na jeho výstavbu,“ sdělil deníku Hrdlička. Vyjadřoval se z pozice majitele jednoho z největších pozemků (naproti krčské nemocnici), jejichž cena závratně stoupne, až tam vyroste vestibul. Stejně jako rodina velkostatkáře Vojty a společnost Central Group chystá i Hrdlička v návaznosti na podzemku rozsáhlou výstavbu v okolí.

Kdy se podaří městu prokousat ke všem povolením na metro a vykoupit nebo jinak zasmluvnit potřebné pozemky, není jasné. To ale Hrdličku – čerstvého developera – trápit zatím příliš nemusí. V deníku se nezmínil o tom, že osm hektarů v Krči, které ovládá skrz společnost Bečvářova, zajistila policie. Ta už tři roky vyšetřuje podezření na jeden z největších restitučních podvodů v historii. Zjednodušeně řečeno policie pracuje s verzí, že příbuzní na pozemky po velkostatkáři Bečvářovi vůbec neměli nárok a šlo o promyšlený plán, nikoli chybu úředníků Státního pozemkového úřadu a také že náhradou za už zastavěné parcely dostávali dědicové od fondu nepřiměřené náhrady.


Jak to vypadá s trasou metra D? Přečtěte si rozhovor s Petrem Dolínkem:

Náměstek Petr Dolínek


Už dlouho se spekuluje, že tak velká transakce – hodnota vydaných pozemků šplhá do mnoha miliard – nemohla proběhnout bez zapojení tehdy nevlivnějších šedých eminencí – Ivo Rittiga (ten dostal od šéfa Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka k narozeninám obraz sebe jako Dia, po zveřejnění se musel Šťovíček poroučet), Tomáše Hrdličky a Romana Janouška. Nasvědčovalo by tomu i to, že fondem vydané pozemky dědicové hned – někdy ještě týž den – převáděli do firem registrovaných na Kypru.

MMF24

Na společnost Bečvářova, do níž převedli ty nejlukrativnější pražské parcely, narazil Hrdlička patrně náhodou. Prý jej zaujaly projekty domů pro staré lidi, jaké provozuje v Zátiší Boris Šťastný, další známá osoba té provařené části ODS. Takové domy chce Hrdlička na pozemcích firmy Bečvářova stavět. Pokud tedy policie a soudy přece jen nakonec nerozpletou, jak to s těmi pozemkovými restitucemi tenkrát bylo…

Dále čtěte:

O kus blíže k metru D. Praha schválila dohodu s majiteli pozemků v Krči

Janouškovy důkazy byly jen hypotézy, vysvětlil soud, proč neobnovil proces


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).