Menu Zavřít

Hřejivé představení

3. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Kvalitní pokrmy provázejí mírně předražená vína

Toho podvečera se mráz představil Praze tak, jako již dlouho ne. Vltavu zakul pod příkrov ledu a ty, kteří byli nuceni vyjít do ulic, krutě štípal do tváří. Choule se pod nápory zimy a větru, prošel jsem kol vchodu, nad nímž lákal poutač „…v útulné restauraci, …kde mile překvapí příjemný personál…“ Noblesně znějící jméno À Propos mne nahlodalo, a když jsem vstupní portál již již míjel, zcela mě přesvědčila poznámka, kterou napoprvé přehlédl: „… s plápolajícím krbem!“.
Vstoupil jsem a za dveřmi prošel jakousi replikou hradní zříceniny, odkud jsem „střílnami“ poprvé nahlédl do lokálu. Představil se mi potemnělý, středověce ponurý sál se skrovným osvětlením. V jednom z koutů místnosti se rozpíná robustní dřevěný bar pod dřevěným trámovím, podtrhávající dobovou atmosféru. Hlavní část místnosti je vystrojena coby hodovní síň anglického panského sídla. Stoly s masivními polokřesly, kované lustry, sporé založení, zklidňující šero. Dominantou je jednak ohniště, na němž se pekou kusy masa, hlavně však krb. Pravý, nefalšovaný se skutečným ohněm, velký tak, že by se do něj vešlo slušně vzrostlé tele. Jedva usedám, odkudsi z přítmí se vynořuje číšník a předkládá mi zdejší menu. Mám jasno. Těším se na horkou polévku, pořádný kus masa a „něco mezi“. Nahlížím do slušně obsáhlé a širokozáběrové nabídky v lístku a usnáším se na balkánské tomatové polévce s petrželkou a máslovými nočky, cuketových bramboráčcích s uzeným lososem a zakysanou smetanou a pořádném steaku z roštěné.
Není mi dopřáno dlouho se vyhřívat v sálajícím žáru a blaženě vrnět, vkrátku mě probírá cinknutí příboru a má polévka je na stole. Pouštím se do ní a shledávám ji znamenitou. Čirý vývar z tomatů, horký jako peklo a vonící balkánem, je přesně to, co mi chybělo ke štěstí. Vůni polévky, pravou, neskleníkovou, graduje jemná chuť plná slunce. Oživení skýtá sem tam se vznášející kousek zeleniny a noky, nahrubo uhnětené, dokreslují rys zemitého venkova kdesi na jihu a dodávají pokrmu sílu. Jen nerad odkládám lžíci, nechce se mi uvěřit, že je bujónka již prázdná. Ani po dojedení nemám možnost dlouho se kochat. Obsluhující, bdělý a pozorný, snad jen málo důrazný a nepříliš se prosazující, mne opět vrací jemným zašramocením do reality. Tentokrát se přede mnou na talíři růžově blyští uzené plátky lososa, umně vyskládané na terčících bramboráčků z cuketového těsta. Spolu s ním a jemnou smetanou jen lehce zakysanou je tato kombinace, vyvážená do nenápadné až hladivosti, příjemným soustem. Trochu vzruchu dodala až jedna placička, razantněji opečená. Její výraz pocuchal trochu sametovou náladu jídla a poskytl něco lehce brutálního oživení.
Hlavní chod, předložený ihned po bezchybném debarasu, byl korunou celého stolování. Na lůžku z fazolek, svěže zelených a nahloučených jako polom v deštném pralese, trůnil řácký kus temné pečeně. Báječně to vonělo a požití každého sousta bylo sukcesním představením. V řezu přecházející od temné hnědi, trochu ohněm umouněné, po růžovoučkou barvu selečí, spolu s hnízdem jen lehce oblanžírovaných fazolek, zážitek! A zvlášť když jsem to celé vykoupal v emulzi šťav z pečeně a výpeku slaninky, to zvedlo celý dojem o tři schody výš a zahrálo na patře vítězné fanfáry. S praskajícím ohněm za zády a vůní pryskyřice ve vzduchu, jen což!
Bez dezertu, na který už opravdu nebylo místo, jsem za ten večer zaplatil 656 korun. Suma přijatelná, jen – protože nejsem anglický velmož – mi ceny vína přišly mírně nadsazené. Restaurant & Café À PROPOs Platnéřská 7, Praha 1 – Staré Město
Tel./Fax: +420 222 314 573
e-mail: restauraceapropos@quick.cz, http: www.restaurantApropos.cz Otevírací doba: denně 11:30 – 01.30
počet míst: restaurace 60
kuchyně: česká i mezinárodní
Platební karty: všechny obvyklé, embosované i elektronické
Jídelní lístek: čeština, angličtina, francouzština, italština, němčina, španělština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, španělština
Původ nabízených vín: Austrálie, Bulharsko, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Slovinsko, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem 50 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

WT100

Výběr z jídelního lístku: Carpaccio z pravé svíčkové - podávané s plátky parmeasánu a čerstvými žampiony 135,-
Kuřecí polévka, silný kuřecí vývar, s masem a zeleninou 45,-
Čerstvé mušle na bílém víně 110,-
Crazy Small Salad - netradiční kombinace čerstvého salátu, jahod a kozího sýra 160,-
Mořský Vlk (400 g) na grilu 530,-
Královský masový pohár - vyzkoušejte netradiční úpravu a servis masové směsi s čerstvou zeleninou 175,-
Delikatesní pečená křidélka, podávaná na cibulkových kroužcích se sýrovou omáčkou 135,-
Marinované křepelky (2 ks) 250,-
Jehněčí kotletky na rozmarýnu (250 g) 380,-
4-SKEWER - Špízy z drůbežího a hovězího masa, zeleniny a krevet 295,-
Smažená jablková kolečka ve vinném těstíčku, v karamelové omáčce s vanilkovou zmrzlinou 99,-

Výběr z vinného lístku: Freixenet Cordon Negro - Brut 750,-
Pierre Gimonnet Champagne brut brut 2220,-
0,75 Ryzlink vlašský 2000 pozdní sběr Vinařství Tanzberg 490,-
0,75 Turno 2000 – MOVIA Slovinsko 1090,-
0,75 Conde de Valdemar 2000 Rioja Martinez Buchanda – en Barricas 950,-
0.75 Modrý Portugal 2001 jakostní Vinařství dobrá vinice 590,-
0,75 Valpolicella classico Allegrini 2002 890,-
0,75 Merlot 2000 Pamidovo classic selection 370,-
0,75 Châteauneuf - du - Pape 2001 rouge – Château Beauchene Grande Réserve 1890,-

  • Našli jste v článku chybu?