Menu Zavřít

HŘÍŠNÁ TAJEMSTVÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pod parketem bují nezákonné obchody

Ani ne hodinu před posledním zvoněním newyorské burzy, které oznamuje konec makléřských her, zvedá náš makléř, říkejme mu Billy, telefon. Volají mu z obchodního oddělení jedné makléřské firmy. Jejich velký klient nakupuje milion akcií společnosti Network Associates. Bude chtít Billy prodat?

Volající však ví, že Billy milion hledaných akcií nemá. A Billy ví naprosto dokonale, že jeho protějšek ve skutečnosti nechtěl vyplnit příkaz klienta. Odpovídá mu proto, že mu v závěru obchodování akcie prodá. Následovně si rychle koupí 40 tisíc akcií Network Associates, a předbíhá tím ohlášenou zakázku velkého klienta, která posune cenu akcií výše. Přesně to se stane. Na konci dne prodá Billy svých 40 tisíc akcií a domů odchází se ziskem blížícím se 80 tisícům dolarů. Slušný výdělek za necelou hodinu práce. Jen kdyby to nebyl zločin. Tak popsal dosud běžné taktické hry některých newyorských makléřů americký časopis Fortune.

Zavři oči.

Zatímco se členové burzovní komory největší světové akciové burzy New York Stock Exchange (NYSE) dívali šest let jinam, několik desítek makléřů z parketu NYSE vydělalo podobným nezákonným obchodováním s akciemi miliony dolarů. Vyplynulo to ze společného červencového prohlášení NYSE a komise pro dohled nad obchodováním Securities and Exchange Commission (SEC). Burze „se nepodařilo odhalit a zastavit nelegální postupy , během nichž makléři prodávali akcie a dělili se o zisky z tohoto prodeje. A protože vedení burzy coby samoregulující orgán burzy pustilo tyto obchody v posledních dvou letech ze zřetele, nelegální obchody vyvrcholily nedávným obžalováním devíti makléřů.

Na newyorské burze operuje kolem 500 nezávislých makléřů, kteří nakupují a prodávají akcie pro institucionální a další velké investory. Mají přístup ke strategickým a citlivým informacím, a proto nesmějí obchodovat na vlastní účet. I když samotný obchodník není dost velký na to, aby cenu akcií ovlivnil, hrozí, že uzavře nelegální dohodu s některým z investorů. Teoreticky pak makléři z parketu dokážou posunout cenu akcie nahoru nebo dolů a přijít k rychlému zisku. Jako první se dozvídají o změnách, o velkých nákupech nebo příkazech k prodeji a mají přístup k dalším informacím, které investoři získávají až s odstupem.

Burzovní komora proto usoudila, že je nejvyšší čas systém kontroly přehodnotit. Rozhodla mimo jiné o tom, že na parket umístí stálý dohled a obchody každého makléře bude přezkoumávat každé dva roky. Stejně tak zpřísní auditové postupy, zreviduje pravomoci nezávislých poradců a podrobně obeznámí makléře se zákony a s interními pravidly.

Ředitel NYSE Richard Grasso řekl deníku Washington Post, že některá z těchto opatření už byla přijata před rokem a půl, kdy se SEC pustila do vyšetřování nekalých praktik. Nepozorovaně se rozmáhaly už od roku 1993, ale až o pět let později začaly být svým rozsahem nápadné. Makléři nakupovali a prodávali akcie. Zisky z těchto transakcí pak tajně nechali převádět na firmy, které jim řídily obchody. Hodně z nich, aby tyto obchody skrylo, dokonce padělalo příkazové dokumenty. Podle komise SEC provedla burzovní komora pouze několik rutinních a zběžných kontrol a jen zřídkakdy se zajímala o rekordní sumy. Na delší období dokonce úplně upustila od namátkových kontrol. Nejdelší časový úsek byl od roku 1995 do roku 1997. I když vedení burzy prošetřovalo určité tipy a hlášení, běžné kontroly zanedbávalo.

Pod pokličkou.

„V únoru před rokem pak bylo před vyšetřovatele předvedeno třináct osob, z toho devět makléřů obchodujících na parketu NYSE, a obviněno z nelegálních obchodů. Vyšetřování dosud pokračují. Dále samotná NYSE, aniž by potvrdila nebo vyvrátila jakékoliv nepravosti, přistoupila na interpretaci SEC, že své makléře dostatečně nekontrolovala, uvedl pro týdeník EURO Michael Rapoport, zpravodaj agentury Dow Jones News Service, který se kauzou zabývá. Je to poprvé, co SEC předala případ s nezákonným obchodováním na burzovním parketu federálnímu soudu. Do nekalých her bylo zapojeno více než 64 makléřů, upřesňuje Washington Post na základě informací získaných od federálních žalobců. V jednom případě, i když vyšetřování stále mohou přinést nové poznatky, šlo dokonce o nelegální zisk v hodnotě 11,1 milionu dolarů za akcie zobchodované za pomoci nečlena NYSE, americké společnosti Oakford Corp. Ke zločinu mělo dojít někdy v říjnu roku 1993, kdy se makléři dohodli s firmou, že pro ni budou naoko zprostředkovávat obchody. Přitom si příkazy vypisovali sami na základě pouze jim dostupných interních burzovních informací. Ze zisku pak dostávali kolem 70 až 90 procent, které vykazovali jako poplatky za zprostředkování, a Oakford zbytek. Tento obchodní model výtečníkům vydržel určitě do prosince 1996, ale možná ještě déle.

Dělají to všichni.

EBF24

Někteří makléři, zapletení do transakce, se však ohánějí tím, že nevěděli, že by překračovali zákon, protože podobné aktivity byly na trhu naprosto rutinní záležitostí.

Právní zástupce jednoho z obžalovaných makléřů k tomu poznamenal: „To, co se tady (na parketu NYSE) odehrávalo, nesvědčí o zkolabování dohledu. Naopak svědčí o tom, že lidé na parketu byli k podobným obchodům podněcováni. Čím více akcií se na parketu NYSE otočilo, tím více newyorská burza vydělávala peněz. Tím častěji mohli ředitel burzy a jeho podřízení vystupovat v televizi s tím, že dnes se zobchodovala miliarda akcií.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).