Dojem z výborné kuchyně kazí malý výběr vín
Kousek od Rašínova nábřeží, zhruba osm set metrů od Tančícího domu, se nachází francouzská restaurace Le Bistrot de Marle`ne. Dlouhotrvající popularita tohoto podniku je důsledkem vysoké úrovně, na niž dohlíží sama majitelka. Při návštěvě jejího podniku si můžete být jisti, že vám jídelní lístek nabídne to nejlepší z francouzské kuchyně. Navíc jsou pokrmy vždy přizpůsobené ročnímu období. Příjemným zjištěním je fakt, že parkování v této čtvrti je až překvapivě jednoduché. Možným důvodem je absence dopravních omezení v okolních ulicích. Při vstupu do restaurantu se ocitnete proti barevnému závěsu, jehož přítomnost má praktické důvody: chrání návštěvníky před průvanem a zabraňuje unikání „tepla , které z restaurace přímo vyzařuje. Posedět můžete jak v hlavní části podniku, tak v salonku, který je vhodný pro uzavřenou společnost. Stěny mají meruňkovou barvu, která ladí s ubrusy. Ubrousky jdou naopak dohromady s červenými polštářky na židlích. Pocit útulnosti ještě podtrhává množství řezaných i hrnkových květin a rostlin, stejně tak spousta nepotřebných maličkostí. Jakmile se oteplí, objeví se posezení i na ulici a vy můžete vychutnávat to nejlepší z Paříže a Prahy najednou. Mým hostem pro tento týden byl Michael Stolarczyk, ředitel Maersk Sealand, zaoceánské společnosti. Oba jsme si objednali minerálku, Michael ještě sklenku vína a pak už jsme se mohli věnovat výběru oběda. Servírka nám mezitím donesla ošatku s čerstvě nakrájenou bagetou. V jídelním lístku naleznete kromě klasické nabídky předkrmů, hlavních chodů a dezertů ještě nabídku dne v ceně 300 korun. Michael si jako předkrm vybral salát s kozím sýrem – salát byl servírován zvlášť na talíři a grilovaný sýr byl podáván ve speciální misce. Já jsem zvolil čekankový salát s uzenými kachními prsíčky, vlašskými ořechy a rokfórem. Oba saláty vypadaly lákavě a byly opravdu chutné. Ceny předkrmů se pohybují mezi 260 a 350 korunami. Při hlavním chodu se Michael rozhodl pro plátky vepřové panenky v omáčce z pepře a medu. Plátky masa byly položeny na vrstvě z hrušek, mrkve, cukety a brambor, vše lehce zalité omáčkou. Vůně, která se z jídla linula, byla přímo božská. Podobné to bylo i s mou hovězí svíčkovou s omáčkou z husích jater, která byla servírovaná se špenátovými listy, karotkou, bramborami a čekankou. Hlavní jídla, která Le Bistrot de Marle`ne svým hostům předkládá, jsou v hodnotě od 410 do 540 korun. Ačkoliv při nabídce dezertů Michael protestoval, že se do něj již nic nevejde, jako milovník čokolády neodolal vlažnému čokoládovému dortu. Nezůstal jsem pozadu a vybral si domácí mražený nugát. Oba dezerty mohu označit za umělecká díla. Dort byl zalit kaštanovým krémem s višní, nugát trůnil v meruňkové omáčce. Chuť vyjádřil Michael jedním slovem: „Hříšné. Já jsem k tomu mohl pouze podotknout: „A kalorické. Cena dezertů je buď 190, nebo 210 korun. Zatímco jsme hodnotili oběd, upíjel Michael úžasně našlehané cappuccino. Shodli jsme se, že jak po chuťové, tak po vizuální stránce nemůžeme jídlu nic vytknout. Snad jen v nabídce francouzských vín se pouze tři pohybují pod hranicí jednoho tisíce korun, samozřejmě nepočítám víno rozlévané. Beru–li v úvahu množství dodavatelů v Praze, nebylo by obtížné tuto situaci změnit. Celková útrata za dvě osoby činila 2290 korun.
Adresa:
Plavecká 4, 120 00 Praha 2
Telefon:24 92 18 53
Otevírací doba:
denně 12.00–14.30 a 19.00–22.30
Počet míst:
40 v restauraci + 12 v salonku + 16 na terase
Druh kuchyně:
francouzská
P
latba kartou:
American Express, MasterCard, Visa
Jídelní lístek:
čeština, angličtina, francouzština
Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, francouzština
Původ vín:
Francie
Hodnocení restaurace
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
8 bodů z 10
Atmosféra:
9 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
8 bodů z 10
Celkem:
43 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Šneci po provensálsku (12 ks) 320,-
Telecí plátky na portském víně 450,-
Kachní prsa na bylinkách v koření 490,-
Hruška v karamelu s vanilkovou omáčkou 210,-
Výběr z vinného lístku:
Muscadet sur Lie – Guilbaud Fre`res 99: 890,-
Pouilly–Fumé – Donatien Bahuaud 99: 1850,-
Moulin a` Vent – Georges Duboeuf 99: 1550,-
Chassagne–Montrachet – Louis Latour 96: 2150,-