Menu Zavřít

Hrozivý černý muž: rasové předsudky přetrvávají

23. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Američané podle zjištění psychologů vnímají muže černé pleti jako vyšší, hrozivější a potenciálně více nebezpečné než jejich bělošské protějšky. Platí to i v případě, kdy jsou jejich tělesné proporce totožné. Zároveň jsou vůči nim ochotnější svolit k použití donucovacích prostředků. Předsudky by mohly souviset s mediálním obrazem Afroameričanů i s tím, proč vůči nim policie v USA často zasahuje tvrději než proti bělošské většině.

Výzkumný tým vedený trojicí amerických psychologů Johnem Paulem Wilsonem, Nicholasem Rulem a Kurtem Hugenbergem provedl řadu studií pod odbornou garancí Americké psychologické společnosti. Stovky účastníků v nich spojovaly tváře lidí různých ras s tělesnými rozměry a zároveň hodnotily i to, jak potenciálně „hrozivě“ na ně daný jedinec působí. K tomu se vůči subjektům vyjadřovaly i ohledně akceptovatelnosti případného využití donucovacích prostředků a násilí.

Testy přitom dopadly se zhruba stejným výsledkem: kdykoliv účastníci věřili, že muž na obrázku je černý, vnímali osobu jako větší, hrozivější a potenciálně i více nebezpečnou než bělocha totožných proporcí. V takovém případě schvalovali využití násilí a donucovacích prostředků častěji.

Stereotypy trvají

„Zjistili jsme, že odhady účastníků studie byly zaujaté. Respondenti posuzovali černé muže jako vyšší, silnější a svalnatější než jejich bílé protějšky, a to přesto, že jejich tělesná konstituce byla totožná,“ uvedl John Paul Wilson v tiskovém prohlášení. Výsledky jsou podle jeho předpokladů odrazem stereotypních představ o tom, že černí muži jsou v naprosté většině případů obdařeni výrazně vyšší konstitucí než běloši.


Čtěte esej Luboše Hegera o politické korektnosti:

Esej: Malé dějiny politické korektnosti

 Protesty proti Donaldu Trumpovi v Las Vegas


Fakta by podle vědců ale měla hovořit odlišně. Argumentují přitom zprávou amerického Centra pro kontrolu nemocí z roku 2012, podle níž činila průměrná výška bělošských mužů starších 20 let v USA 177,4 centimetru při váze 90,4 kilogramu. Průměrný černoch pak při stejné váze měřil 176,4 centimetru.

Nebezpečné předsudky

Podle spekulací časopisu Vox mohou výsledky výzkumu ukazovat na souvislost s tím, jak jsou Afroameričané vykreslováni v amerických médiích. Nabízet by se mohla i spojitost, ač fakty nepotvrzena, že proti černochům v řadě případů policisté zasahují tvrději než proti bělochům.

Vědci jsou nicméně ohledně takových tvrzení opatrní. „Předsudečné“ vnímání se totiž během šetření ukázalo i u černošských respondentů, kteří také hodnotili muže tmavé pleti jako vyšší a silnější. Na rozdíl od bělochů jim ale nepřisuzovali „hrozivé“ konotace. Problém by mohl souviset i s černou barvou jako takovou. Rozdílně totiž hodnotili účastníci i jednotlivé černochy mezi sebou, a to podle pravidla čím tmavší, tím vyšší, silnější a vzbuzující hrozivější dojem.

MMF24

Dále čtěte:

USA pozastaví zrychlená víza využívaná profesionály

Po Trumpově nástupu klesl počet nelegálních přechodů z Mexika do USA o 40 procent

Ilegálních cest z Mexika do USA ubývá. Převaděči si účtují více

Nelegální migranti ze střední Ameriky na cestě do USA na střeše nákladního vlaku.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).