Menu Zavřít

HRUBÝ ŠÉFEM FNM

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P e r s o n á l n í     v ý m ě n y

Novým šéfem výkonného výboru Fondu národního majetku se stal jeho dosavadní místopředseda Michal Hrubý. Prvním místopředsedou je bývalý šéf dceřiné společnosti Komerční banky All In Jan Stiess. Ten je podle řady zdrojů koněm nejen vládní ČSSD, ale také, a možná spíš, ODS (viz EURO 6/1998).

Volba může být velmi nepříjemná pro vedení Komerční banky. To totiž před časem Stiesse vyprovodilo z All In velmi zprudka. Nový předseda výkonného výboru Michal Hrubý patří k nejvýznamnějším zástupcům FNM v akciových společnostech s výrazným podílem státu. Zasedal například v statutárních orgánech ČEZ či Investiční a Poštovní banky. Jako o možném kandidátovi na nejvyšší výkonný post ve fondu se o něm začalo hovořit zhruba před měsícem. Zprávy z tábora ČSSD přitom tuto spekulaci většinou odmítaly. Hvězda Hrubého zřejmě zazářila poté, co se ve vládě a jejím blízkém okolí objevila záporná stanoviska jak vůči Stiessovi, tak i druhému žhavému kandidátu Janu Mládkovi, náměstku místopředsedy vlády Pavla Mertlíka a svého času poradci pro privatizaci v Rumunsku.

Výkonný výbor zvolilo prezidium FNM poté, co jej sněmovna doplnila na usnášeníschopný počet zvolením Milady Vlasákové, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. Prezidium FNM tak má po úmrtí jednoho ze svých členů, Václava Humpála, stále pouze šest členů, a je tedy na samé hranici usnášeníschopnosti.

„Mám zato, že udržování tohoto minimálního počtu členů prezidia je taktikou poslanců opozičních stran, aby v případě potřeby mohli zablokovat jednání prezidia fondu, které musí mít minimálně šest členů, pouhou neúčastí zástupce ODS Michala Tošovského. To je jediný důvod, který mě napadá, proč nyní i při minulé volbě bylo schváleno pouze šest členů prezidia, vysvětloval si neúspěch dalších kandidátů, Jana Mládka, Mariany Procházkové a Dušana Vaňka, poslanec ČSSD Michal Kraus. Tento názor koresponduje s původním zněním dohody mezi ČSSD a ODS o obsazování prezidia fondu, obsahujícím ustanovení o minimálním obsazení tohoto orgánu. Poslanec US Karel Kühnl k hlasování jeho klubu o členech prezidia FNM řekl: „Hlasovali jsme proti navrženým kandidátům, protože FNM by neměl být institucí, do které vládě nikdo nekouká, ale vláda se nenamáhala žádným způsobem s námi jednat.

ebf - tip - debata

Jak potvrdil jeden z poslanců sociální demokracie, součástí nepsané části opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS je, že ČSSD rozhodne o členech prezidia a ODS o členech dozorčí rady fondu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).