Menu Zavřít

Hruškový chorál Atlantiku

25. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Nemnohým úletům dal zapomenout zlatý vějířek plátků epilogu

Bloky poněkud uniformních činžáků mezi pražskou Florou a náměstím Jiřího z Poděbrad nejsou příliš atraktivním místem. Snad proto tam jen málokde narazíte na restauraci střední třídy s příjemnou atmosférou a slušnou kuchyní. Ovšem není to pravidlem. V zimě se v jedné z tamních ulic zrodil podnik, který rozhodně zaplňuje alespoň dílčím způsobem onu zmíněnou absenci. K návštěvě mne přimělo přečtení propagačního letáku, který jsem kdesi náhodně sebral. Vedle tajemných hesel mi v paměti utkvěl zvláštní logotyp, hlavně však příslib, který slibuje závěr textu až mystického na titulu letáku: „… přesto Ti dám plnou energii pro Tvé dny a úspěchy. Přijď - Tvé krásné, něžné, křehké a kouzelné Fluidum.“
Nenápadným vchodem vstupuji a hned za ním pátravě obhlížím interiér. První pohled není nepříjemný. Temná barva tmavého nachu na stěnách, čela oživena cihlovými fragmenty a v tomto rámci zasazený zajímavý mobiliář. Elegantní židle a polokřesla v tónech třešňového dřeva, více než dostačující založení. Mnohonozí „pavouci“ svítidel na stropě, jejichž každá končetina je ukončena žárovkou, a prazvláštně pojednaný lustr nad barem: představte si půl hrudního koše mocného kytovce visícího za páteř na stěně, jehož všechna žebra jsou ukončena opálovou svítící koulí - vše propůjčuje sálu náladu povýtce podmanivou. Samotný bar je zdařilou symbiózou dřeva, kovu a skla, nenásilným spojením nového a tradičního. Jediná věc, zdánlivý detail, mírně degraduje útěšlivý vzhled prostory - bílá kůže na sedácích a opěradlech. Přes jistě báječný materiál působí také kvůli ne zcela pečlivému dílenskému zpracování trochu levně a interiéru ubírá něco z působivosti. O tu se zde dále snaží i občasný filigránský figurální obrázek, hlavně ale snový sněhobílý oblak na jedné ze stěn, pojednaný z kolorovaných větví keře zřejmě trnkového.
Usedám u „dvojky“ v místě, odkud přehlédnu veškeré dění. Věc trochu zbytečná, neboť kromě pár hostů na zahrádce jsem zde sám. Tahle skutečnost se trochu promítá do nálady číšnice. Přes profesionální „start“ na hosta se jí zprvu nedaří skrýt rozladění nad prázdným domem a její službou, navíc při krásném letním dni za okny.
Probírám se nabídkou v nepříliš nápadném, ale v duchu interiéru pojednaném lístku a usnáším se na „hruškovém sendviči“. Brzy seznáte, oč se jedná. Předkrm se přede mnou ocitá ve chvíli a voní velice lákavě. Ostatně i jeho vizáž je přívětivá a k pozření zvoucí. Zapečené hrušky s parmskou šunkou a omáčkou z gorgonzoly jsou pokrmem interesantním co do skladby surovin a ladění chutí, ale i jako umělecká kompozice pohledová. Tři dílky plodu, obalené ve zlatavém, tu a tam až temně hnědém kabátku ze šunky tam, kde se setkal s ohněm na dobu delší než potřebnou, se od užšího konce rozevírají do oblouku. Pod nimi se rozestírá hladina hutné až pastózní omáčky barvy chamois. V té je občas ke spatření ostrůvek z jádra vlašského ořechu. Ve špičce pro oživení, dojem čerstvosti a barevné prozáření klubko listů rukoly, jež je hnízdem pro dva tři měsíčky zářivých rajčat. Co do variet chutí je krmě stejně pestrá, jen bohužel o trochu méně vydařená. Tvrdé, nerozbředlé plody hrušek propůjčují lehký prvek uměřené sladkosti, která zdaleka nedominuje. Hlavním tématem není ani výrazná jadrná chuť sýra, dokonce ani štiplavá roketa si neosobuje nárok na vedoucí místo pelotonu chutí. Ten pohříchu vede výrazná, nahořklá pachuť „chycené“ šunky. Tam, kde je upečena dozlatova, vyhází chuťový akord velmi zakulaceně, opulentně a harmonicky, jako dobrý výsledek dobrého nápadu. V opačném případě ani noblesní a hojivý podíl ořechů nedokáže agresi spáleniny eliminovat.
Čekání na hlavní chod je velepříjemnou relaxací. Do fialově potemnělé nálady místnosti romanticky šeptá nebo cynicky vyplivuje kouzelné perličky Koptových textů Hana Hegerová a propůjčuje atmosféře ve Fluidu rozpoložení poněkud hloubavé. Do této nálady vplouvá servírka - už v sobě objevila onu špetku kýžené vstřícnosti - s hlavním favoritem mého zdejšího „spektáklu“. Je jím hnědá mořská treska pečená na normandský způsob s krevetkami a slávkami podávaná s žampionovou rýží. Já vlastně nevím, zda termín „hnědá“ je ten správný, snad jde o tresku tmavou z vod severních moří. Ať tak či tak, vůně je výsostně mořská, byť vzhled talíře připomíná nejspíše erupci podmořské sopky. V poněkud chaotickém nahloučení všech komponent přitahuje pozornost krvavý šrám, tvořený podélně rozříznutou karotkou. Plátky masa upomínající na pozdní letní sníh na ledovcích, jsou přelity smetanovou omáčkou, v níž se jako vzácné kameje zablýsknou růžová tělíčka krevetek. Celé té kupě zastřených rybích filátek potom propůjčují oříškům podobné oválky slávek vzhled krunýře jakési bájné dračí obludy. Ještě nezbytná garnitura, v níž upoutává báječně svěže a barevně věrně vypadající růžice brokolice.
Co do chuti se vzájemně předvedly snad všechny aspekty moře. Pevné, hutné, vláčné maso ryby bylo rozhojněno o nasládlý orientální punkt díky krevetkám a akcentováno vkladem slávek, v nichž se koncentrovala veškerá chuť Atlantiku - řasy, sůl, jód i dehet přístavů. Dohromady vznikl úžasný sonet, jenž vyzněl jako chorál na oslavu stravy z darů moře. Ovšem opět jsem neušel neřesti stejně časté jako nepochopitelné. Jedno z filátek bylo výrazně staršího data, už nevonělo a celý dojem pošramotilo. Ač šlo o kousek nejmenší, projevil se a ubral něco z mé dosavadní spokojenosti.
Kouzelně a bezezbytku mile završil pozdní oběd dezert. Hlavní chod jsem „obložil“ hruškou i na závěr, tentokrát pošírovanou skořicovou s čokoládovým mousse. Její jemňoučké jantarové plátky, co do chuti i konzistence máslové a sametové, se ladně spojily s pěnovým, hladivým čokoládovým krémem - vyšší obsah kakaa dobře oponoval medově laděným tónům ovoce a skořice dodala exotiku. Vějířek zlatých plátků tak obstaral epilog, po kterém byly ty nemnohé úlety pozapomenuty a příjemná atmosféra se zaskvěla opět bez disonantních tónů.
Suma 634 korun, na niž zde vyčíslili moji konzumaci, je ještě v mezích akceptovatelnosti hlavně díky opravdu milé atmosféře podniku.

Value for Money 8/10
Plus: líbivá, příjemná atmosféra
Minus: trochu krkolomný sestup na toalety, pro prostatika zvláště

Restaurant Fluidum Lucemburská 1497/6, 130 00 Praha 3
tel.: + 420 222 211 702
e-mail: fluidum@fluidumrestaurant.cz, www.fluidumrestaurant.cz

  • Otevírací doba: Po-So 11.00–24.00
  • Počet míst: restaurace celkem 35, sklepení 35, zahrádka 16
  • Druh kuchyně: mezinárodní s koncentrací na mediteránní
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Austrálie, Česko, Francie, Chile, Itálie, Nový Zéland, Španělsko, Švýcarsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem: 53 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Avokádo s vařeným vejcem, sušenými rajčaty, rukolou a dresinkem z ochucených papriček 105 Kč
Salát s marinovaným chřestem, rukolou, ředkvičkami a balsamikovým dresinkem - malý 75 Kč
Silný hovězí vývar se suchým sherry, celerovými nudlemi a masem z oháňky 45 Kč
Medailonky z hovězí svíčkové s omáčkou z portského vína se snítkami šalvěje, podávané s kapustovou lepenicí 355 Kč
Grilovaná jehněčí kýta marinovaná v česneku a bylinkách, podávaná s provensálskými fazolkami pečenými se slaninou 285 Kč
Tuňák pečený v černém a bílém sezamovém semínku servírovaný na křehkém domácím toastu s provensálskou omáčkou, podávaný s čerstvým zeleninovým salátem 375 Kč
250 g Restované kalamáry na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkami 245 Kč
250 g Kuřecí prsíčko plněné Roqueforem a švestkami 160 Kč
Medailonky z vepřové panenky, červené a bílé zelí, jemné bylinkové knedlíky, bramborové knedlíky 250 Kč
Bramborové Gnocchi s parmskou šunkou, šalotkou a čerstvou máslovou hruškou 175 Kč
Teplý jablečný závin s oříšky, zmrzlinou a kopečkem šlehačky 49 Kč

Výběr z vinného lístku: Casa Blanca Prosecco - Brut 635 Kč
Gosset Excellence Brut 1200 Kč
Sauvignon, pozdní sběr 2005 Vinařství Stanislav Mádl - Velké Bílovice 380 Kč
Pirouette Fendant 2004 Albert Mathier, Valais AOC 625 Kč
Pinot Grigio DOC Collio 2005 Ronco dei Tassi di Fabio Coser 715 Kč
Chablis 1er Cru Montmain 2004 La Chablisienne, Chablis 1er Cru AOC 1420 Kč
Dôle blanche 2004 - rosé Albert Mathier, Valais AOC 965 Kč
André, jakostní 2004 Vinařství Stanislav Mádl - Velké Bílovice 380 Kč
The High Trellis Cabernet Sauvignon 2003 d'Arenberg - Austrálie 720 Kč
Conde de Valdemar Reserva 2000 Martinez Bujanda, Rioja DOC 825 Kč
Chateau Haut Bages Liberál 1999 Pauillac, 5éme Grand Cru Classé 1850 Kč
Merlot del Mago Castello di Cantone 2001 Angelo Delea, Ticino DOC 2225 Kč
Vieux Chateau Certan 1996 Pomerol AOC 5200 Kč

  • Našli jste v článku chybu?