Menu Zavřít

HSBC se vykoupila ze svých hříchů

13. 12. 2012
Autor: E15

V médiích se objevují spojení jako „rekordní pokuta“ či „poprvé v historii“. Komentáře světových deníků však ve věci pokuty 1,92 miliardy dolarů pro HSBC, jež se jako první banka na světě přiznala k praní špinavých peněz, zachovávají střízlivost. Co více, výše pokuty komentátorům připadá nedostatečná a celé řešení situace vykoupením banky z trestního postihu považují za neslýchané ohýbání práva ve prospěch mocných.

The Guardian: HSBC a dvojí metr

Spojené státy jsou věznitelskou velmocí. Vězní více svých občanů než kterýkoli jiný národ světa jak v absolutních číslech, tak v proporčním vyjádření. Ne každý však tomuto systému přísných trestů podléhá.

Nejkřiklavější zločiny uplynulé dekády spáchané ekonomicky a politicky nejmocnějšími zůstávají nepotrestány: vybudování celosvětového systému mučení vězňů, špehování Američanů bez povolení vyžadovaných trestním řádem, agresivní válka spuštěná na základě falešných informací a masivní systémový finanční podvod v bankovním a úvěrovém průmyslu, který spustil v roce 2008 finanční krizi.

Děsivé je, že tato praxe dvojího metru se aplikuje stále viditelněji a bez skrupulí. Co je ještě horší, slýcháme, že tato imunizace mocných se neděje pro jejich dobro, nýbrž pro dobro naše – společnost je třeba ušetřit otřesů, které by utrpěla, kdyby ti nejmocnější byli souzeni a trestáni. Poslední epizoda je jedním z nejbarvitějších příkladů této mentality.

Během minulého roku federální vyšetřovatelé zjistili, že se banka HSBC celá léta dopouštěla závažných zločinů včetně praní peněz pro teroristy a drogové kartely. Drobní řadoví zaměstnanci chodí na dlouhá léta do vězení za drobná praní peněz i bez souvislosti s teroristy a v rozsahu, který je pouhým zlomečkem toho, co předváděli a schvalovali manažeři HSBC. Těm se však nestane nic.

Ministerstvo spravedlnosti v úterý oznámilo, že HSBC nebude trestně stíhaná, protože je příliš důležitá, příliš klíčová. Takže opět – není to pro její dobro, ale je to služba našemu kolektivnímu blahobytu.

Handelsblatt: Bezbolestná pokuta

Nejmocnější evropská banka HSBC musí v USA zaplatit rekordní pokutu ve výši téměř dvou miliard dolarů, protože praním peněz pomáhala drogovým baronům a sponzorům teroristů.

Vlastně z toho vyšla velmi lacino. Z detailů z trestního spisu proti HSBC (a druhé potrestané bance, která se objevila na scestí, Standard Chartered) vstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Například v letech 2007 a 2008 měla HSBC pomocí nákladních aut a letadel propašovat z Mexika do Spojených států sedm miliard dolarů patřících tamním drogovým bossům.

Standard Chartered zase po léta ignorovala americké sankce vůči Íránu. Souhrnná pokuta ve výši 2,6 miliardy dolarů vypovídá o tom, že regulátoři začali proti bankám postupovat mnohem agresivněji. Několik bankéřů londýnské City se dohledem z druhé strany Atlantiku cítí být pronásledováno. Ale regulátoři jsou se svou přísností na správné cestě.

Reformy provedené po finanční krizi nestačí k ochraně celého sektoru před zneužitím. Pokuty by měly být tak vysoké, aby se bankám skutečně finančně velmi přitížilo a aby jejich reputace vážně utrpěla. To se nyní neděje. Obě dotčené banky jsou vysoce ziskové – v případě HSBC představuje pokuta 15 procent pololetního zisku před zdaněním.

The New York Times: Příliš velká na žalobu

Je to černý den pro vládu práva. Federální i státní úřady se rozhodly neobžalovat HSBC z rozsáhlého a dlouhodobého praní špinavých peněz z obavy, že by trestní stíhání mohlo banku zlikvidovat, což by ohrozilo finanční systém. Zároveň nebyl obviněn nikdo z top bankéřů, jako by bylo možné, že za rozhodnutí prát špinavé peníze není nikdo zodpovědný.

Vláda zjevně uvěřila tomu, že „příliš velká, aby padla“ rovná se „příliš velká, aby čelila trestnímu stíhání“. Pokud žalobci v tak nehorázném případu, jako je tento, rozhodnou nežalovat v rozsahu, který právo umožňuje, pak sami pošlapávají spravedlnost. Odstrašující potenciál trestu je zeslaben, pokud se rovnou neztrácí. Žalobci zřejmě chtějí, aby veřejnost uspokojila výše pokuty a fakt, že HSBC bude pět let pod nezávislým dohledem. Ale i pokuta 1,92 miliardy dolarů je ve srovnání s velikostí mezinárodní banky malá. Když nehrozí trestní postih, pokuta se stane jen další položkou nákladů – rizikovým faktorem při dělání byznysu.

Úřady argumentují tím, že příliš přísný trest by byl kontraproduktivní, protože by banku zlikvidoval. Ovšem pokud v centru globální ekonomiky působí banka, kterou nelze přivést k odpovědnosti, řešením je zredukovat její velikost rozdělením na menší části a omezením jejích aktivit, nikoli chránit její vedení před trestním stíháním.


Čtěte také:

HSBC se jako první banka v historii přiznala k praní špinavých peněz

WT100

HSBC se chystá na obří pokuty

HSBC zklamala ziskem a omluvila se za skandály


  • Našli jste v článku chybu?