Menu Zavřít

Humanoidní roboty začne Tesla používat už příští rok, tvrdí Elon Musk. Zákazníci si však počkají

24. 7. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Tesla
  • Šéf americké společnosti Tesla Elon Musk uvedl, že automobilka začne vyrábět a používat humanoidní roboty už během příštího roku
  • Inteligentní autonomní stroje mají vykonávat hlavně nebezpečné, opakující se nebo nudné úkoly
  • Pokud vše půjde podle plánu, v roce 2026 chce Tesla podstatně zvýšit tempo výroby, díky čemuž začne roboty prodávat i běžným zákazníkům

Éra humanoidních robotů se nezadržitelně blíží, věří americký podnikatel a miliardář Elon Musk. Jeho společnost Tesla, známá především výrobou elektromobilů, pracuje na vývoji těchto inteligentních autonomních strojů již několik let.

Nyní se zdá, že už brzy by roboti skutečně mohli zamířit do každodenního provozu. Podle Muskova nejnovějšího vyjádření bude totiž robot jménem Optimus připraven k použití v továrnách Tesly už během příštího roku. 

„Tesla bude mít příští rok k dispozici skutečně užitečné humanoidní roboty, kteří budou zatím vyráběni pouze v menších počtech, výhradně pro interní použití,“ napsal podle BBC známý podnikatel na své sociální síti X.

Považujete Elona Muska za dobrého manažera?

Dalším krokem by pak mělo být rozjetí sériové produkce robotů pro běžné zákazníky, k čemuž má dojít zhruba za dva roky. „Aktuálně doufáme, že v roce 2026 budeme schopni zvýšit tempo výroby natolik, abychom mohli Optima začít prodávat i dalším společnostem,“ doplnil Musk ve svém příspěvku.

Akcie Tesly vzrostly

Podle společnosti Tesla je Optimus autonomní humanoidní robot, jehož hlavním cílem je vykonávat „nebezpečné, opakující se nebo nudné úkoly“. Jeho přesná pořizovací cena zatím nebyla zveřejněna, Musk ale v minulosti uvedl, že po zahájení sériové výroby má robot stát méně než 20 tisíc dolarů (zhruba 467 tisíc korun).

Tesla každopádně není jedinou firmu, která chce s humanoidními roboty brzy prorazit. Své vlastní chytré stroje dlouhodobě vyvíjí také japonská automobilka Honda a působivého pokroku v této oblasti dosáhla rovněž americká společnost Boston Dynamics.

Japonští vědci našli způsob, jak obalit roboty „lidskou“ kůží. Pokrok najde využití v kosmetice i plastické chirurgii, doufají
Přečtěte si také:

Japonští vědci našli způsob, jak obalit roboty „lidskou“ kůží. Pokrok najde využití v kosmetice i plastické chirurgii, doufají

Aktuální informace o brzkém nasazení robotů byla zveřejněna den předtím, než Tesla odhalí své nejnovější finanční výsledky. Načasování zprávy tedy zjevně cílilo především na akcionáře, přičemž tato strategie skutečně zabrala, protože akcie Tesly na newyorské burze v pondělí vzrostly o více než pět procent.

Muskovi předpovědi často nevychází

Ačkoliv Elon Musk je ohledně budoucnosti Optima velmi optimistický, je nutné si uvědomit, že zdaleka ne všechny jeho předpovědi se nakonec vyplnily. Třeba v roce 2019 známý miliardář řekl, že si je „velmi jistý“, že Tesla bude mít v příštím roce na silnici samořídící taxíky. K jejich spuštění však dosud nedošlo.

EBF24

Ještě začátkem tohoto roku Tesla uvedla, že své unikátní taxi vozy veřejnosti představí 8. srpna, minulý týden ale byla akce opět odložena na neurčito. Musk to odůvodnil tím, že je nutné provést určité změny v přední části vozidla. „Čas navíc nám také umožňuje vylepšit ještě několik dalších věcí,“ okomentoval situaci.

Hodnota aut Tesla měla vzrůstat, opak je ale pravdou. Musk se ohledně vývoje ceny svých elektrických vozidel přepočítal
Přečtěte si také:

Hodnota aut Tesla měla vzrůstat, opak je ale pravdou. Musk se ohledně vývoje ceny svých elektrických vozidel přepočítal

Právě technologické novinky jako umělá inteligence, autonomní řízení nebo roboti jsou přitom pro Teslu stále důležitější, jelikož poptávka po elektrických vozidlech v poslední době mírně zpomaluje takřka po celém světě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).