Menu Zavřít

HURÁ NA ASIJSKÝ TRH

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

DaimlerChrysler a Mitsubishi

Německo–americký automobilový koncern DaimlerChrysler jedná s japonskou automobilkou Mitsubishi Motors o možném spojení. Uvažuje o převzetí třiceti procent jejích akcií. Chce si tak vytvořit spolehlivou základnu na slibném asijském trhu, kam hodlá proniknout i nákladními automobily. Kontrolu nad Mitsubishi by koncern mohl získat koupí 33,4 procenta, napsala agentura Reuters. Ovšem japonské zdroje uvádějí, že by si Mitsubishi chtěla udržet co nejvíce nezávislosti.

Pokud DaimlerChrysler v Japonsku uspěje, stane se třetím největším výrobcem aut na světě. Spolu s Mitsubishi bude schopen vyrábět 6,5 milionu vozů, což je značně nad běžnou produkcí firmy Toyota Motor, která je světovou trojkou a ročně vyrábí 5,3 milionu vozů.

EBF24

I když ani jedna z firem nebyla zatím ochotna dát bližší informace o jednáních, burzy cenných papírů už na ně reagovaly. Akcie Mitsubishi minulý týden vylétly na tokijské burze o čtvrtinu své hodnoty na 423 jenů, zatímco akcie DaimlerChrysleru zlevnily o 2,22 dolary na šedesát USD.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).