Menu Zavřít

HURÁ NA INTERNET

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

RM-Systém

Mimoburzovní RM-Systém nabídne od 3. května klientům obchodování s cennými papíry přes internet. Fyzické i právnické osoby vyjma obchodníků s licencí budou mít přístup do RMS v reálném čase.

Takzvaný I-zákazník bude moci prodávat a nakupovat akcie jak v anonymních aukcích, tak i v přímých obchodech. Obchodování bude levnější než přímo na podatelnách. Pokyn do aukce bude stát třicet korun, k přímému obchodu pak padesát. A plikaci RMS/Internet lze zatím spustit jen na počítači s operačním systémem Windows NT 4.0 a vyšším.

Na rozdíl od obchodů po internetu, k jejichž provozování dostal RMS souhlas od Komise pro cenné papíry, to však neplatí pro organizování obchodů s veřejně neobchodovatelnými cennými papíry, které chtěl RMS rovněž nabídnout.

EBF24

K tomu však posvěcení komise zatím nemá, stejně tak jako k obchodům s deriváty. Komise pro cenné papíry totiž odložila udělování licencí pro obchodníky s cennými papíry na dobu po ukončení procesu přezkoumávání licencí, a proto v Čechách není dosud jediný makléř či brokerská firma, která by mohla s deriváty oficiálně obchodovat. Komise zatím licenci k derivátům RMS neudělila slovy jejího ředitele Lubomíra Štíchy i kvůli tomu, že podle komise chybí právní rámec pr o deriváty a není stále hotova vyhláška o kapitálové přiměřenosti obchodníků s cennými papíry.

Jednání o budoucím partnerství RMS s Burzou cenných papírů Praha, které doporučila Světová banky kvůli sjednocení systémů obchodování a cen pro investory, probíhají zatím bez konkrétních výsledků. Problémy jsou především kvůli rozdílné pr ávní subjektivitě obou trhů, principům hospodaření nebo jinému vypořádání cenných papírů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).