Menu Zavřít

Hurikán Sandy zpustošil východní pobřeží USA a zamířil na sever

1. 11. 2012
Autor: čtk

S nebývalou silou se do americké pevniny opřela bouře Sandy. Přestože se škody budou počítat v desítkách miliard dolarů, následky nejsou tak drastické jako v případě řádění hurikánu Katrina v roce 2005. Je to zásluha lepší akceschopnosti záchranných sborů i větší politické zodpovědnosti. Právě to si pochvaluje deník The New York Times, kanadský National Post hrdě hlásí připravenost na živel.

National Post: Varování od Sandy

V roce 2011 smetla tsunami v Japonsku do moře na 20 tisíc lidí a celá města srovnala se zemí. Ti, kteří přežili, se hleděli rychle vzpamatovat, oprášit a začít pracovat na úklidu a obnově. Na ukazování prstem, stížnosti, a dokonce i na truchlení došlo až později.

Jak bylo patrné ve srovnání například se zemětřesením na Haiti, země s vysokými stavebními standardy, dobře zásobenými obchody a vycvičenými záchrannými složkami reagují na katastrofy efektivněji a rychleji se odrážejí ode dna.

Pocit, že Kanaďané se nedokážou připravit na výzvu jménem Sandy, je mylný. Kanada je připravena lépe než většina zemí prostě proto, že máme infrastrukturu, techniku, zdroje a tisíce zkušených hasičů, záchranářů, lékařů a sester. Přesto je třeba brát varování Červeného kříže jako pokárání.

Nikdo nemůže předpokládat, že po pohromě se okamžitě objeví federální, provinční či místní orgány a začnou pomáhat. Proto platí „pravidlo 72 hodin“. Voda, konzervy, svítilna, rádio na baterie, to vše může zachránit životy. Je to otázka jedné cesty do obchodu. Hurikán Sandy je další připomínkou, že jsme zranitelní způsoby, které ani dva bojovníci o post nejmocnějšího muže planety nedokážou předvídat či ovládat.

The New York Times: Připraveni na hurikán

Za úterního úsvitu se miliony lidí v New Yorku, New Jersey a Connecticutu rozhlížely po zaplavených ulicích a polámaných stromech a uvědomily si, že tentokrát byla varování z oficiálních míst oprávněná. Guvernér Dannel Malloy, který dal zavřít dálnice a prosil lidi, aby opustili pobřežní oblasti, předvídal katastrofu. Newyorský guvernér vyhlásil stav nouze tři dny předem.

Zkrušeně a unaveně působící starosta města New York Michael Bloomberg poté, co viděl napáchané škody, suše prohlásil: „Očekávali jsme bezprecedentní dopady bouře na město a přesně to jsme také dostali.“ Ještě den před bouří mnozí brblali nad zavřenými tunely a výzvami k opuštění pobřeží. Obloha byla ještě čistá.


Čtěte také:

Ničivá bouře Sandy za sebou nechala přes 70 obětí

Obama přijel do New Jersey utěšit lidi postižené bouří

CIF24

Twitter byl při bouři zdrojem cenných informací i hloupých šprýmů


Guvernér New Jersey Chris Christie svým typickým bojovným slovníkem nazval ty, kteří odmítli uposlechnout jeho varování, „hlupáky a sobci“. O pár hodin později byli tito lidé zcela odříznuti od světa a potřebovali pomoc. Hurikán Sandy byl právě tak ničivý, jak meteorologové i političtí vůdci předpokládali. Starosta Bloomberg se zachoval správně. On i guvernéři vydávali důrazná varování před tím, co se ukázalo být velmi krutou bouří. Nyní přichází ta druhá a složitější část: vrátit věci do normálu.

  • Našli jste v článku chybu?