Menu Zavřít

HVB před Erste

15. 7. 2005
Autor: Euro.cz

Průzkum

MMF24

PRAHA (tos) - Bankovní trh ve střední a východní Evropě v loňském roce opět zrychlil růst. Celková bankovní aktiva v regionu vzrostla o patnáct procent na 658 miliard eur, čímž byl předstižen předchozí desetiprocentní růst. Vyplývá to z každoroční studie o vývoji bankovnictví ve střední a východní Evropě, kterou zveřejnila Raiffeisenbank.
Střední a východní Evropa zůstává pro banky stále velmi atraktivní. Ekonomický růst v regionu letos podle předpokladů dosáhne 4,8 procenta ve srovnání s 1,5 procenta v eurozóně. Růstový potenciál pro bankovní průmysl je přitom několikanásobně vyšší a vyniká například při srovnání rozšířenosti půjček obyvatelstvu. V zemích eurozóny dosahují zhruba poloviny HDP, ve střední Evropě je to přitom 12,4 procenta, v jihovýchodní Evropě 11,9 a ve Společenství nezávislých států pouze 3,5 procenta.
Hlavní roli v rozvoji bankovnictví v regionu hrají zahraniční banky, které nyní kontrolují přibližně 45 procent celkových bankovních aktiv. Vedoucí skupinou v regionu je HVB Group s celkovými aktivy 35,5 miliardy eur následovaná Erste Bank s 33,4 miliardy a KBC s 31,9 miliardy. Skupina Raiffeisen se s celkovými aktivy ve výši 28,9 miliardy eur v roce 2004 posunula z pátého na čtvrté místo, navíc se může pochlubit nejsilnějším růstem v posledních letech. Její celková aktiva za poslední čtyři roky průměrně ročně rostla o 33,4 procenta. Podobný růst Erste Bank v tomto období dosáhl 15,2 procenta a HVB 12,4 procenta. Na pátém místě je UniCredit s bilanční sumou ve výši 27,3 miliardy eur. Největších pět bank zůstává v čele, pouze jejich pořadí se prohodilo.
Ze studie je dále patrné, že největší počet poboček v regionu má Erste Bank s 1313 obchodními místy, následuje UniCredit s 1201 pobočkami, HVB (1073), OTP (930) a Raiffeisen (916). V největším počtu zemí, patnácti, jsou přítomny skupiny Raiffeisen a HVB. „Největší část naší sítě jsme vybudovali organickým růstem, těžíme přitom především z naší výhody brzké přítomnosti v regionu,“ řekl místopředseda představenstva Raiffeisenbank Herbert Stepic.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).