Menu Zavřít

Hvězda pro Berouna. Vojenským špionům bude konečně šéfovat generál

26. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vláda až napotřetí schválila návrh ministra obrany. Jan Beroun, ředitel Vojenského zpravodajství, by měl generálskou hvězdu získat 28. října.

„Vláda navrhuje prezidentu republiky jmenovat do hodnosti brigádního generála plukovníka Jana Berouna,“ stojí v usnesení kabinetu z 18. září, které má Euro k dispozici.

Ministr obrany Martin Stropnický se snažil protlačit Jana Berouna mezi generály poprvé loni na jaře. To ale narazil. Když se pak o jeho jmenování pokoušel podruhé, nezájem ostatních ministrů stále přetrvával, a tak raději obrana oficiální návrh na vládu ani neposlala.

S Berounem, který má blízko k Andreji Babišovi, dlouhodobě nesouhlasí ministři za ČSSD. Vadí jim především zpackaná akce, při níž bylo v Libanonu uneseno pět Čechů včetně vojenského špiona. Propuštěni byli až poté, co se na svobodu dostal libanonský podnikatel Alí Fajád zadržovaný v Česku.


Bez řidiče neodejdu. Generál chce na lukrativní místo protlačit svého šoféra

Generálmajor František Malenínský (vpravo) a ministr obrany Martin Stropnický při společném cvičení české a maďarské armády.


Společně s Berounem se 28. října na Hradě dočká povýšení i jeho pobočník Libor Jílek. Brigádním generálem bude jmenován i Pavel Kříž, šéf Vojenské policie a chráněnec Martina Stropnického. Doteď měl hodnost jen propůjčenou.

Navržené povýšení Aleše Opaty na úroveň generálporučíka zase lze brát jako předehru k jeho kariérnímu skoku. Příští rok by se mohl stát náčelníkem generálního štábu.

CIF24

O generalitě dále čtěte:

První česká generálka. Velitelka s ideologickou školou

Bylo jich pět

Letní generálovrat

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).