Menu Zavřít

Hýčkány v náladě art deka

19. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Výborná kuchyně, příjemná atmosféra, uvolněná obsluha

Značka Dinitz má v Praze dvě adresy. Onou „viditelnější“ je bezesporu podnik v paláci YMCA ve stylu art deco, navazující na kavárenskou tradici z dvacátých a třicátých let, do nějž se lze posadit k ranní kávě, k občerstvení u baru, pořádnému jídlu či k večerní produkci živé hudby. Dříve obchod se sportovním zbožím, dnes moderní lokál ve stylovém rámci. I když na někoho může tmavý kubistický kánon působit poněkud tísnivě, nelze upřít, že vysoké stropy a dostatek prostoru typické pro prvorepublikové kavárny zaručují na oplátku nezakouřenou atmosféru a klidné spočinutí třeba jen mezi dvěma nákupy v centru.
Rozkošně žoviální číšník nám promptně spěchá radit s výběrem, ale jeho snaživost zdaleka předčí skutečné znalosti jídelního lístku; mírně pobaveny nad otevřenou manipulací stran volby minerálky objednáváme hrušku plněnou rokfórem a grilovanou zeleninu (z denní nabídky) coby předkrm.
Chvilku čekání nám zpříjemňuje dobré italské víno (rozlévané kvalitní víno je zde, jak zjišťujeme, samozřejmostí – jak příjemné a bohužel ještě ne všude samozřejmé!), olivově zelený talířek s plátky bagety a skleněným pohárkem krémového sýra. Hrušková kreace by se směle mohla nazývat Harlekýnův úsměv; uprostřed nepravidelně tvarovaného talíře v loužičce sirupu sedí oloupaný plod stopkou nahoru a po straně se od běloby porcelánu půvabně odrážejí karamelová „ústa“. Po zakrojení zjistíte, že sladkým (snad až příliš) sirupem nasáklá hruška byla pod „čepičkou“ naplněna rokfórem, vlašskými ořechy a drobnými kousky zřejmě řapíkatého celeru. Dostavuje se víceméně očekávaná sladce-pikantně-křupavo-štiplavá chuť, ovšem ve zcela originálních proporcích. Výborný nápad, nicméně rokfór může být pro slabší nátury přece jen silná káva.
Grilovaná zelenina spočívá na velkém čtvercovém talíři se zaoblenými rohy. Tenké plátky cukety, červené papriky a lilku kuchař promíchal s natrhanými čerstvými špenátovými listy a poté svinul do jakéhosi snopku. Kreace je dotvořena pár kapkami balzamikového octu. Vypadá to náramně, a jak máme záhy zjistit, stejně tak i chutná. Zelenina je tak akorát (kolikrát se nám v jiných podnicích stalo, že byla prakticky syrová, což zejména v případě lilku není rozhodně žádoucí). Chuť nasládlé červené papriky, jemné cukety, křupavého špenátu a houbovitého lilku příjemně sjednocuje marináda z balzamika a olivového oleje. Jenom toho octu mohlo být o trošičku méně.
Druhé chody jsme – opět po delší debatě s rozverným číšníkem – zvolily v sestavě mečoun na ratatouille a kuřecí špíz (opět z denní nabídky). Ryba je zcela jednoduše vynikající; je jí řádný špalík, je šťavnatá, voňavá a skrznaskrz bezchybná. Znamenitě se hodí ke směsi barevných paprik, cuket, lilku, česneku a rajčat neboli středomořské ratatouille, jejíž jednotlivé ingredience během přípravy nezamřely (jak se někdy stane), nýbrž pašácky křupou a svébytně nesou každou složku chuti. Celý pokrm anekdoticky přizdobuje několik slaďoučkých mrkvových chipsů a vějířek petrželky.
Špíz, či přesně řečeno dva kusy špízů (na každém z nich dvě velké kostky rychle ogrilovaných, báječně šťavnatých kuřecích prsíček, korunovaných čtverečkem červené papriky a proužkem jarní cibulky) spočívají na zeleném kopečku křupavých fazolek a listového špenátu. Dále identifikujeme kousíčky česneku a citronovou šťávu. Je to opravdu vynikající a přitom tak jednoduché. Žádné rafinované ingredience ani nabubřelé názvy, pouze kvalitně zpracované kvalitní suroviny. A navíc to krásně vypadá.
Po předložených lahůdkách se popravdě řečeno nemůžeme dočkat dezertu. Zlákal nás exoticky znějící Napoleon Kadaif, z číšníkova popisu však nelze zjistit pravý stav věci, a tak se raději necháme překvapit. Naši představu Bonapartova tažení do Egypta posléze ztělesňují dvě hnízdečka vykouzlená za pomoci změti tenounkých, do zlatova opražených nudliček poprášených moučkovým cukrem, pod nimiž se schovává po kopečku téměř mraženého vanilkovo-smetanového, pohříchu hutného krému. Ten navíc není úplně homogenní, hrudičky tuku v něm nejsou pro patro příjemné. Číšníkův příslib takřka pomerančových orgií se v reálu smrskl na dva mikroskopické oranžové trojúhelníčky zvíci malíkového nehtu, jež spoře zdobí vršek dezertu. (Mohly bychom však už vědět, že když ptáčka lapají…) Shodujeme se, že rozhodně zábavnější by bylo vmíchat kousky ovoce rovnou do krému, takhle je celá kreace poněkud sladce fádní a představuje jen jakousi rafinovanější variantu nám známých typických blízkovýchodních mlsků. Inu, ne každý výborný kuchař je zároveň i skvělý cukrář.
Končíme kávou, jak jinak než kvalitní, a žádáme o účet. Ten zní na 1070 korun, což vzhledem k předvedenému považujeme za zcela adekvátní. Café Dinitz nás přes poněkud pochmurný vzhled (černé ostění i nábytek) naladilo velmi radostně, k čemuž rovnou měrou přispěla výborná kuchyně, příjemná atmosféra a uvolněná obsluha (které jsme pro ochotu a vtip rády odpustily i pár zaškobrtnutí). Coby typické kavárenské povalečky žehrající na nedostatek kvalitních cukráren bychom se přimlouvaly za trochu invenčnější nabídku dezertů.

Dinitz café
Adresa: PalácYMCA , Na Poříčí 12, Praha 1
Tel.: 222 314 071
www.dinitz.cz, info@dinitz.cz
Otevírací doba: denně 9.00 – 3.00
Počet míst: 200
Druh kuchyně: mezinárodní s akcentem na středomořskou
Platební karty: všechny běžné
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Lichtenštejnsko, Španělsko
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem 56 bodů z 60

VALUE FOR MONEY 9/10

+ výtečná středomořská kuchyně
- menu na internetu nepochopitelně z května 2005

Výběr z jídelního lístku:
Krémová hrášková polévka 95 Kč
Lososové sashimi (marinované a servírované na salátu z mrkve, okurky a zázvoru) 195 Kč
Tuňák „Kantor“ (prudce osmahlý tuňák s marockým kořením, jogurtem a
listovou zeleninou) 215 Kč
Bláznivé Dinitz Lasagne (otevřené lasagne pečené s listovým špenátem, žampiony,
ricottou a mozzarelou) 235 Kč
Kachní prsíčka (opékaná a servírovaná na baklažánovém konfitu s aromatickým
kořením a zázvorem) 290 Kč Mongolský sendvič (grilované plátky hovězí roštěné, zelené aioli s grilovaným rajským jablíčkem a osmahlou cibulkou * podáváno v italském chlebu ciabatta) 250 Kč
Creme brulée s karamelizovaným oloupaným banánem 90 Kč

bitcoin školení listopad 24

Výběr z vinného lístku :
Chardonnay PS 2004 305,-
Moravský muškát PS 2004 Sonberk 460,-
Cuvée Sonberk Number 68, Cabinet 2004 400,-
Langhe Favorita DOC, Piemonte Negro 690,-
Barbera D´Alba DOC, Piemonte Negro 725,-
Grüner Veltliner DAC, Schloss Wilfersdorf, Liechtenstein 715,-
Lombardia Terre di Franciacorta Chardonnay 2001, Ca´del Bosco 3900,-

  • Našli jste v článku chybu?