Tuzemští obchodníci se chytají za hlavu, zákazníci nadávají Zákazníci si v samoobsluze nekoupí dělený chleba ani nebalená vejce. Na některé požadavky ministerstva zdravotnictví se Svazu obchodu ČR podařilo získat tříletý odklad. V řadách obchodníků zavládlo zděšení a nemá ho na svědomí velká voda.
Tuzemští obchodníci se chytají za hlavu, zákazníci nadávají
Zákazníci si v samoobsluze nekoupí dělený chleba ani nebalená vejce. Na některé požadavky ministerstva zdravotnictví se Svazu obchodu ČR podařilo získat tříletý odklad.
V řadách obchodníků zavládlo zděšení a nemá ho na svědomí velká voda. Vyhláška o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny se totiž dočkala svého zveřejnění ve Sbírce zákonů. Stalo se tak 6. srpna a ve stejný den také vyhláška vstoupila v platnost. A příslušné dozorové orgány začaly ihned kontrolovat její dodržování.
Scházejí malé prodejny pečiva
Vyhláška, která od samého počátku, kdy teprve začala na ministerstvu zdravotnictví vznikat, vyvolává v řadách podnikatelů - obchodníků bouři nevole a spoustu námitek. A podle prvních zkušeností z prodejen, kde se maximálně snaží dostát jejím požadavkům, z ní nejsou nadšeni ani zákazníci. Právě naopak. Jde totiž o zrušení samoobslužného prodeje děleného chleba, sypaného pečiva, koláčů, suchých plodů (například burských oříšků ve skořápce), zeleninových a ovocných salátů, které si zákazníci mohli nabrat podle libosti do příslušného obalu a koupit podle váhy. Samostatně si už nekoupí ani nebalená vejce. „Až bude dostatek malých obchodů s obslužným prodejem pečiva, pak to bude něco jiného. Zatím ale zákazníka omezujeme a nenabízíme mu adekvátní náhradu,“ konstatovala prezidentka Svazu obchodu ČR Helena Pískovská. Na řadu dalších požadavků, které má ministerstvo zdravotnictví na vybavení prodejen, se obchodníkům podařilo uhrát tříletý odklad. „Vyhláška nařizuje přístup čistého vzduchu, zamezení jakéhokoli vznikání škůdců a řadu dalších věcí, které nutně znamenají stavební úpravy. Kolaudovali jsme prodejny v dobré víře a podle stávajících zákonů a vyhlášek. Neumíme prodejny přes noc předělat, aby vyhovovaly nové vyhlášce ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Jana Kváčová ze Svazu obchodu ČR. Zkolaudované prodejny mají tedy tříletou lhůtu na to, aby příslušné technické úpravy provedly. Pro nově budovaná obchodní zařízení však žádný odklad nebude a prodejny budou muset vyhovovat požadavkům na vybavení ihned.
Obchodníci chtějí čas a peníze
Otázka bezpečnosti potravin dnes hýbe Evropskou unií a nepochybně se na tom nic nezmění ani v budoucnu. Podle představitelů Svazu obchodu ČR jsou si tuzemští obchodníci plně vědomi odpovědnosti, kterou vůči spotřebitelům v tomto směru mají. Poukazují však stále na to, že evropská vyhláška upravuje požadavky na hygienu pouze rámcově a odkazuje do národních legislativ. Každý stát si má příslušné nařízení upravit mimo jiné i podle svých národních zvyklostí. A čeští spotřebitelé nepochybně své zvyklosti mají. „Pochybuji, že si chtějí kupovat zabalené gumové rohlíky. A zřejmě chtějí v samoobsluze nakoupit půlku či čtvrtku chleba, což jim vyhláška zakázala,“ řekla Kváčová. I v tomto případě je to však také věcí vstřícnosti obchodu. Dělený chleba může být v samoobslužném regále, pokud je rovnou zabalený. Řada samoobsluh ho tak nabízí. Obchodníci chtějí, aby vyhláška dala dostatečný prostor k tomu, aby mohli splnit základní podmínky, které evropská směrnice ukládá k ochraně veřejného zdraví. To znamená zamezit kontaminaci potravin. Na druhé straně chtějí mít prostor i pro to, aby se mohli vyrovnat s požadavky spotřebitelů. „Vyhláška v každém případě tvrdě zasahuje do systému, v němž je tuzemský zákazník zvyklý nakupovat a v němž mají obchodníci prodejny postavené. Jsme přesvědčeni, že vyhláška jde nad rámec evropské směrnice. Musí se najít nějaký konsensus, abychom dokázali minimalizovat nebezpečí kontaminace potravin a nenutili spotřebitele, aby rázem změnil své zvyklosti,“ konstatovala Kváčová. Obchodníkům jde o to, aby měli dostatek času a také prostředků na technické přizpůsobení prodejen. Kváčová navíc upozornila na to, že některé požadované vybavení není ani v Česku k dispozici. Například regály, na nich bude zboží vzdáleno od podlahy prodejny nejméně 70 centimetrů. Dříve je obchodníci nepotřebovali, nyní nesmějí dát bagetu blíž zemi.
Kontroly zatím bez sankcí
Česká obchodní inspekce provedla důkladné kontroly prodejen. Štěstí v neštěstí mají obchodníci v tom, že inspektoři nedávají sankce, ale jen termínovaná opatření na odstranění závad. Někde je to 24 hodin, někde jsou kontroloři benevolentnější třeba týden. Odklad nedostali obchodníci například na senzorové vodovodní baterie s vodou teplou nejméně pětačtyřicet stupňů Celsia. Baterie musejí mít k dispozici prodavačky při pultovém prodeji nebalených potravin. Například v restauračních zařízeních tak tvrdé požadavky na hygienu nejsou. Nejen že se personál může mýt i pod pákovou baterií, ale navíc může hostům nabídnout snídaně formou švédských stolů. A co jiného je to, než samoobsluha. „Nejde o to omezit i tato zařízení. Jen se zamýšlíme nad tím, jakou mají požadavky ministerstva zdravotnictví logiku,“ řekla Pískovská. Obchodníci chtějí znovu navázat komunikaci s příslušnými kompetentními úředníky ministerstva zdravotnictví. O pomoc při jednáních chtějí požádat i svého resortního ministra. Zaměstnavatelské svazy také začínají vytvářet komisi, která se bude zabývat mapováním cest jak udržet potraviny bezpečné. Jejími členy nejsou jen obchodníci, ale také výrobci a zemědělci. „Začneme bránit Evropskou unii. Domníváme se, že některé věci, které lidem záměrně otravují život, se uvádějí do praxe s odůvodněním, že to vyžaduje unie. Nemusí to však být ani zdaleka pravda,“ uvedla Pískovská.