Menu Zavřít

Hyperexekuce

13. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Tesco Stores

PRAHA (zdf) – Mezinárodní účetní skandál Aholdu v Česku vystřídaly problémy řetězce Tesco Stores. Minulé úterý totiž do hypermarketu v pražských Letňanech přijeli exekutoři zabavovat majetek kvůli firemním dluhům.
O exekuci požádal soud podnikatel Jiří Malík, který před několika lety prodal Tesku pozemky na Šeberově na okraji hlavního města. Tesco později odmítlo zaplatit zbytek kupní ceny a podle Malíkova právního zástupce Jaromíra Volfa už v listopadu 2000 rozhodla arbitráž, že řetězec musí zaplatit. Celkově má jít o 136 milionů korun, přičemž šestapadesát milionů patří státu coby správci daně.
Tesco ale jakýkoliv dluh popírá. Mluvčí Eva Williamsová tvrdí, že existuje několik smluv, přičemž podle některých je rovněž Tesco Malíkovým věřitelem. Spor o cenu za šeberovské pozemky navíc dosud nebyl uzavřen. To zase popírá Malík: žádné započitatelné závazky vůči Tesku prý nemá a na svou pohledávku má pravomocný rozsudek. Protože Tesco přes dva roky nezaplatilo, domohl se u soudu exekuce.
Sama exekuce působí sporně. Obvodní soud pro Prahu 1 o ní rozhodl v úterý ráno, podle mluvčí Teska na základě informací, kterými přerovští exekutoři uvedli soudce v omyl. To byl údajně důvod, proč druhý den po poledni přijel soudní úředník v doprovodu zástupce Teska do Přerova s rozhodnutím o pozastavení exekuce. Obchodní řetězec podal na exekutory trestní oznámení pro poškození dobrého jména firmy a rovněž pro podvod a pokus o krádež. Některé zdroje dokonce tvrdí, že za celou kauzou měl být neznámý konkurent Teska. „Takový motiv jednání soudního exekutora nikdy nemělo,“ popírá však ředitel exekutorského úřadu Robert Runták. Podle něho se naopak Tesco pokouší trestními oznámeními zastrašit exekutorské úředníky.

  • Našli jste v článku chybu?