Menu Zavřít

Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6: Zábava z jiného světa

20. 11. 2011
Autor: profit

V dnešním světě působí Hyundai Genesis Coupe s šestiválcem jako podivné zjevení. Má totiž velký atmosférický motor, pohon zadních kol, samosvorný diferenciál a beze studu ukazuje spíše obhroublý charakter.

Foto: Hyundai

A to je v době posedlé downsizingem, přeplňováním, honbou za nízkými emisemi a vymýšlením nejrůznějších elektronicko-bezpečnostních složitostí skoro až zázrak. Také díky tomu mohu s klidným svědomím prohlásit: Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6 je jedno z nejupřímnějších aut, které si dnes lze pořídit – přestože má mouchy a k dokonalosti pár věcí chybí.

Evropské zvyky

Samotné auto je v tom do určité míry nevinně. Hyundai Genesis Coupe totiž bylo vytvořeno pro americký trh, který má pochopitelně svoje zvláštnosti a výrobci se jim musí přizpůsobit. V případě korejského kupé jde třeba o skutečnost, že si nemůžete oficiálně objednat navigaci, což český zástupce řeší trochu krkolomnou instalací systému od externího dodavatele značky Clarion. Původní audiosystém se pak přesune do kufru. Zdálo se mi také, že v Evropě jsme už u hyundaie zvyklí na přece jen pohlednější interiér.

Ale upřímně, na uvedené nedostatky brzy zapomenete. Horší to je s podvozkem, jehož charakter už samozřejmě ovlivňuje chování při jízdě. Na první pokus působí hodně tvrdě, ale za chvíli zjistíte, že jeho nastavení přece jen představuje kompromis mezi sportovností a komfortem.

Genesis Coupe vůbec vyžaduje delší čas na seznámení, první dojem totiž v tomto případě klame. Sportovní hyundai svou skutečnou osobnost odhalí až po několika kilometrech. Napoprvé to totiž není nic moc. Vzhledu není co vytknout, byť mně osobně připadá, že tu chybí něco „navíc“, něco, co by mě nutilo se na korejské kupé dívat zas a znovu. Dobře odvedená práce, která však nenadchne.

Stejně jsem se cítil i po ujetí prvních metrů. Šestiválec sice po nastartování nádherně zaburácí, ale i na jemné přišlápnutí plynového pedálu reaguje příliš horlivě. Ostrá a krátká spojka sem tam způsobí neelegantní přískok a řízení se zdá být až příliš tuhé. Stejně jako ne zrovna nejpřesnější řazení. A hned první výrazné nerovnosti na silnici nahlas odhalí nepříliš sofistikovaný podvozek. Genesis Coupe prostě není příliš přívětivé a nejvíc to dokazuje právě ve městě.

Doma je až na dálnici

Jenže pak přijde první rychlejší silnice a dojmy se pomalu a jistě mění. Ne že by se najednou vlastnosti auta zlepšily, ale mimo jiné zjistíte, že řízení není vůbec tak tuhé, jak se zpočátku zdálo. Auto vás začne bavit. A to i přesto, že mu k dokonalosti něco chybí. Přesto, že se kupé občas nad nerovnostmi podivně rozvlní. A přesto, že ho máte občas plné ruce.

Nebo naopak právě proto? Cítíte, že Genesis Coupe není dokonalé, ale hlavní je, že se nedokonalost ani nesnaží skrýt. Vše tu působí tak bezprostředně, upřímně, uvěřitelně. Díky poměrně jednoduché technice je chování vozu čitelné a umožňuje tak ve srovnání s podobně výkonnými auty dnešní doby zažít za volantem ničím nerušenou radost a poctivou zábavu. Neotesanost je jeho největší předností.

A když mu pořádně šlápnete na krk, odmění se rozpustilým dováděním. Velice snadno si (samozřejmě po jednoduché deaktivaci stabilizace) nechá „ustřelit“ zadek a zatáčku s vámi vykrouží bokem. Tedy v tom ideálním případě. V tom horším vám může být poměrně jednoduše silnice malá. Ale i to patří k jeho syrovému charakteru. Líbí se mi, že nechává čistě na řidiči, jestli se rozhodne pro čistou stopu, nebo efektní klouzačku dveřmi napřed.

Motor jedna báseň

Hyundai Genesis Coupe 3.8 V6

motor zážehový šestiválec

objem 3 778 cm3

max. výkon 223 kW (303 koní)

max. rychlost 240 km/h

max. toč. moment 361 N.m

z 0 na 100 km/h 6,3 s

spotřeba 9,9 l/100 km

cena test. modelu 844 990 Kč

Upřímnost u Genesis Coupe podtrhuje i motor. Klasický atmosférický šestiválec o objemu 3,8 litru dává výkon 303 koní a na zadní nápravu posílá 361 N.m točivého momentu. Zvolené technice plně odpovídá i chování motoru. Zátah je snadno čitelný – v nízkých otáčkách působí spíš ospale, zvuková kulisa není nijak výrazná, po překročení 3 500 ot./min se ale významně probouzí a odhodlaně akceleruje až do 6 600 otáček, kdy ho přiškrtí omezovač. Ve vyšších otáčkách o sobě motor dává vědět i akusticky. Surový řev, který vydává, opět působí přirozeně, parádní je i doprovod, o které se stará sání. Nádhera.

ebf - tip - debata

A závěr? Ano, zájemci o rychlé svezení si mohou vybírat z aut, která jsou dotaženější, technicky vyspělejší, možná i hezčí. Ale tolik opravdovosti a ryzího charakteru žádné z nich nemá. Na závěr ještě jedna dobrá zpráva: Hyundai Genesis Coupe není příliš drahé. Základní cena provedení s šestiválcem činí 829 990 korun.

 

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).