Menu Zavřít

Hyundai podlehla tlaku investorů. Poprvé za 14 let zruší vlastní akcie

27. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Jihokorejská automobilová skupina Hyundai Motor zruší vlastní akcie, tedy své akcie, které si drží, za 890 milionů dolarů (18,7 miliardy korun). Je to první zrušení akcií firmy za 14 let. Firma k tomuto kroku přistoupila po tlaku akcionářů, kteří požadují lepší návratnost svých investic a restrukturalizaci.

Zrušení je první výhrou pro investiční fond Elliott Management, který patří mezi akcionáře usilující o reformy vlivných rodinných konglomerátů v Jižní Koreji nazývaných čeboly. Zda Hyundai přistoupí i na další požadavky fondu, však zatím není zcela jasné.

Elliott zvýšil tlak na Hyundai v pondělí, kdy odmítl předložený restrukturalizační plán jako nedostatečný a představil svůj vlastní, ve kterém mimo jiné požaduje, aby jihokorejský konglomerát změnil strukturu na holdingovou společnost a jmenoval více nezávislých členů správní rady. Jedním z požadavků bylo i zrušení vlastních akcií, tedy akcií firmy, které má ve svém vlastnictví.

Skupina Hyundai, zahrnující aktivity od výroby aut až po produkci oceli, minulý měsíc oznámila, že plánuje zjednodušit svou vlastnickou strukturu. Změny mají být odpovědí na požadavky vlády a investorů, kteří chtějí větší transparentnost a lepší řízení čebolů. O předloženém plánu mají akcionáři hlasovat příští měsíc, napsala agentura Reuters.


Auta budoucnosti: (bez)nadějné vyhlídky

 Dobová vize auta budoucnosti


Hyundai je druhým největším konglomerátem v Jižní Koreji. Elliott tento měsíc informoval, že drží ve třech důležitých dceřiných společnost Hyundai Motor Group akcie za více než jednu miliardu dolarů, přesněji vlastní více než 1,5 procenta akcií v každé ze tří hlavních dceřiných společností konglomerátu - Hyundai Mobis, Hyundai Motor a Kia Motors.

Pro Elliott to není první kritika vedení jihokorejského rodinného konglomerátu. Loni fond donutil firmu Samsung Electronics zvýšit dividendu a zrušit vlastní akcie.

MMF24

Rozhodnutí o rušení akcií přichází den poté, co Hyundai oznámil, že jeho zisk v prvním čtvrtletí klesl o polovinu na nejnižší hodnotu za šest let. Důvodem byl hlavně slabý prodej aut v USA a Číně.

Dále čtěte:

Růst prodeje i daňová reforma. Automobilka BMW zvýšila zisk o čtvrtinu

10 ekologických „kazítek“, kvůli kterým vás provoz auta stojí více peněz

Evropa chce jezdit na elektřinu. Letos se čeká boom prodejů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).