Menu Zavřít

Hyundai pracuje na exoskeletonu, poskytne nadlidskou sílu

16. 5. 2016
Autor: Hyundai

Automobilka Hyundai vyvíjí vlastní exoskeleton, který by měl pomoci vojákům a pracovníkům nakládat s těžkými břemeny.

Jihokorejská automobilka rozšiřuje svůj záběr a nově se zaměřila na vývoj vlastního exoskeletonu, který by uživateli měl poskytnout nadlidskou sílu. Z toho by kromě vojáků mohli těžit i pracovníci operující s těžkými předměty.

Hyundai oznámil své snahy na nepříliš probádaném poli prostřednictvím blogového příspěvku na svých internetových stránkách. Kromě několika fotografií, na kterých prezentuje modrobílý přístroj, v menším měřítku evokující exoskeleton z filmu Vetřelci, však žádné další informace, včetně technických specifik, neposkytl.

 Exoskeleton Hyundai

„Hyundai Motor Group vyvíjí nositelný víceúčelový robotický oblek, určený ke komerčnímu užití,“ píše se v blogovém příspěvku automobilky. „Oblek poslouží k výraznému zvýšení produktivity pracovníků a omezí pravděpodobnost nehody. Bude užitečný hlavně v odvětvích, kde se pracuje se zvedáním těžkých předmětů, vážících stovky koligramů.“

ebf - tip - debata

Exoskeleton bude využitelný i pro vojenské potřeby. „Oblek může posloužit i při obraně, protože vojákům umožní překonávat velké vzdálenosti bez pocitu únavy z nošení výbavy,“ dodává společnost.

Přečtěte si o technologickém vývoji na jiném poli

Vývoj umělé inteligence brzdí strach z povstání robotů

 Umělá inteligence

Hyundai se na poli exoskeletonů prezentoval už před rokem, kdy se s výrazně menší a lehčí verzí zaměřil na seniory a tělesně handicapované. Model H-LEX je určený kromě rehabilitace také na pomoc ochrnutým lidem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).