Menu Zavřít

I Brno má svůj Hanil

21. 8. 2017
Autor: Euro.cz

Speciality japonské a korejské kuchyně se od jara servírují v České ulici v Brně. V krásném prostředí podle pražského vzoru

Kdo si chtěl dát v Brně dobře připravené sushi z těch nejkvalitnějších surovin, šel najisto do Koishi. Tak to platilo roky. Na jaře ale přibylo další místo, které uspokojí nejen vaše sushi chutě. Restaurace Mori přímo v centru města v rušné České ulici. Funguje podle více než patnácti lety prověřeného modelu pražské restaurace Hanil, kterou vlastní stejní majitelé. Interiér je jiný, krásnější než ten pražský, ale menu i ceny jsou velmi podobné.

Zatímco v kvalitě pokrmů i obsluhy má Hanil přece jen náskok, brněnský interiér ho válcuje na celé čáře. Na svědomí ho má londýnské Studio Identity Design, které je ovšem v českých rukou.

Dominantní je dřevo kombinované s černou.

Nečekejte žádné asijské výstřelky, jen čistý design, harmonii a klid. Sedět můžete u klasických stolů, ale pro vyznavače autenticity je k dispozici i malý salonek s tatami.

Mori kombinuje japonskou a korejskou kuchyni. Nabízí to nejlepší z obojího a obojí vám také doporučuji vyzkoušet. Počítejte s tím, že se tu nenajíte levně, už proto, že dobré sushi nikdy levné nebylo a nebude. Na druhé straně tu ochutnáte jídla, která byste v Brně jinde hledali jen marně.

Od každého něco

Pokud se rozhodnete začít polévkou, zvažte, co všechno máte v plánu ochutnat. Některé polévky tu mají v menších porcích, ale část z nich plně nahradí hlavní jídlo a nic moc dalšího už se pak do vás nevejde. Z těch menších doporučím klasickou japonskou miso polévku nebo rybí polévku suimono, založenou na silném rybím vývaru. Z těch větších určitě Hemul – Čaptang, pikantní polévku z mořských plodů plnou zeleniny a kousků tofu. Právě ta je opravdu velká a určitě neuděláte chybu, pokud si ji rozdělíte ve dvou.

Totéž platí i pro mou oblíbenou korejskou omeletu Pchadžon. Jedná se sice o hlavní jídlo, ale skvělá je jako předkrm, když se rozdělíte. Silná omeleta, ve které se ukrývají kousky vepřového masa, mořské plody a jarní cibulka, je na povrchu křupavá a uvnitř pěkně vláčná. Podává se s výraznou slanější omáčkou a za 15 let, co ji poctivě jím v Hanilu při každé návštěvě, se mi nepřejedla. Při mé první návštěvě v Mori jí k dokonalosti chyběla především křupavost na okrajích i na povrchu, druhý pokus byl výrazně lepší.

Z typických korejských jídel se nabízí k ochutnání rýžový pokrm Bibimbap a Bulgogi. Ale u obou mám problém s poměrem cena/výkon. Bibimbap (325 korun) je národním jídlem, které stojí a padá s dobře připravenou rýží, většinovou složkou pokrmu. Dále jej tvoří zelenina – nakládaná i syrová, vybavuji si mrkev, okurku, ředkev a mungo klíčky, trocha restovaného masa a vejce v podobě volského oka zakápnuté výraznější pikantní omáčkou v barvě kečupu a posypané semínky bílého sezamu. Stejná výhrada platí pro Bulgogi (495 korun), které je sice skvělé, ale jednoduše drahé. Jedná se o tenké plátky marinovaného hovězího masa, menu uvádí, že jde o svíčkovou, které se podávají restované s lehce pikantní omáčkou a miskou rýže.

Pro autenticitu zážitku nezapomeňte ani na misku fermentovaného zelí kimči, které ale rozhodně nebude chutnat každému. Počítejte s výraznější pikantností a pro nás méně známou chutí.

Ryby a rýže

Stejný prostor jako korejská kuchyně dostává i kuchyně japonská, jejímž významným představitelem je sushi. V Mori vyniká čerstvostí surovin a opravdu krásným servisem. Každému kousku je věnována náležitá péče, ať se jedná o klasiku, nebo moderní divočinu. Ryby si nejlépe vychutnáte v podobě jednoduchého sashimi, které se tu podává na ledu s nezbytnými nudličkami bílé ředkve a lístky shiso. Doporučuji zkusit malý set devíti kousků obsahující tuňáka, lososa a krevety.

S výběrem vám pomůže obsluha nebo fotografické vyobrazení sushi nabídky. Objednávat můžete jednotlivé kousky nebo celé sety. V nabídce nechybějí moderní variace plné smažených kousků a majonézy, které teď zažívají opravdový boom a popravdě nejsou vůbec špatné, i když s tradičním sushi nemají mnoho společného. Pokud si k syrovým rybám s rýží teprve hledáte cestu, extreme fusion rolky vás k nim mohou snadno přivést. Zkuste třeba krásnou barevnou rainbow roll, ve které najdete od všeho trochu – lososa, tuňáka, bílého tuňáka, krevetu, úhoře, dorádu, avokádo, krabí krém i majonézu, která v moderních rolkách prostě nemůže chybět.

Mezi dezerty nechybí japonská klasika, která může být stejně těžko stravitelná jako kimči. Odvážní milovníci sladkého mohou zkusit rýžové koláčky Mochi se sladkou, až přeslazenou náplní z fazolí. Podstatně méně sladká je zmrzlina ze zeleného čaje matcha, ale vůbec nejlepší je flambovaný smažený banán s medem, který má možná k tradici daleko, ale stejně jako Pchadžon se mi dodnes nepřejedl.

Obsluha byla v prvních měsících fungování podniku poněkud nesmělá a díky nespočetným návštěvám Hanilu jsem místy měla pocit, že nabídku znám lépe než někteří členové servisu. To nicméně přičítám počátečním neduhům provozu, které pomalu vymizejí.

Jisté je, že všichni byli snaživí, slušní a milí, což je základ, na kterém se dá dobře stavět. Krásné prostředí, velmi dobré jídlo a milá obsluha dělají z Mori místo, kam se budete docela rádi vracet.

Výběr z jídelního lístku:

? Sake salad. Syrový losos a zelenina

v majonéze s wasabiko 150 Kč

? Mochi. Japonské rýžové koláčky

se sladkou fazolovou náplní 125 Kč

? Bulgogi. Naložené hovězí svíčkové plátky

s tradiční korejskou omáčkou 495 Kč

? Čampong. Kořeněná nudlová polévka

vařená s mořskými plody 355 Kč

? Edamame. Vařené sójové boby se solí 80 Kč

? Tuna Teriyaki. Tuňák se zeleninou a teriyaki omáčkou 445 Kč

? Hotate Kushi. Mušle sv. Jakuba na špízu

s teriyaki omáčkou 185 Kč

? Kimchi Salad. Korejský pikantní salát z čínského zelí 120 Kč

bitcoin školení listopad 24

The Mori Restaurant Česká 29, Brno T: +420 544 210 707 E: info@themori.cz www.themori.cz Otevřeno: Po–So 11–23, neděle zavřeno

O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?