Menu Zavřít

I Huntington se spletl

5. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Civilizace

Tři roky předtím, než vyšla jeho světoznámá kniha Střet civilizací, profesor z Harvardu Samuel Huntington napsal: „V arabském světě vede západní demokracie k posílení antizápadně naladěných sil.“
Jeho teze se potvrdila všude, kde zavedení demokracie vedlo k posílení národních stran. Pokud v těchto zemích vládne nějaký druh autoritářských a posttotalitních režimů, může být úzká spolupráce se Západem zajímavá jen pro vládnoucí rodinu či politickou kliku. V takovém případě opozice začne vždy pracovat s národními hesly a zaujme protiamerické a protizápadní postoje, protože jí zaručují jisté úspěchy u voličů. Masa je protizápadními postoji nejsnáze oslovitelná. „Jsem přesvědčen o tom, že demokracie se nedá exportovat. Spojené státy by sice měly podporovat demokratická hnutí v jiných státech, ale demokracie tam může doopravdy zvítězit jen tehdy, když si to přejí místní obyvatelé, kteří se dostanou sami bez cizí pomoci k moci a změní vládnoucí systém.“
V další knize Who Are We předpovídal Huntington, že teroristické ohrožení a válka v Iráku povedou ke znovuposílení americké identity. V tom se ale zásadně spletl. Amerika je rozdělená stejně jako v polovině 19. století či později během velké recese a v době New Dealu. Tentokrát ale dělicí linie nevede mezi různě ekonomicky postavenými vrstvami společnosti, ale mezi různými kulturami a náboženstvími.
Profesor Huntington píše, že přistěhovalectví je v dnešní době asi klíčovým tématem americké vnitřní politiky. A je zřejmě nejsilnějším důsledkem toho, co nazýváme globalizací. Huntigton tvrdí, že už to brzy bude i hlavním tématem Evropy.
Proč je právě přistěhovalectví pro USA problém, když právě na přistěhovalectví byla založena? Odpověď dle autora zní: Protože původní obyvatelstvo, které přišlo většinou z Anglie a Skotska či z Evropy si přineslo svou kulturu a hodnotovou stupnici s sebou, podle ní napsalo v XVIII. století ústavu, která platí jen s nepatrnými změnami dodnes. Ostatní přistěhovalci se místním pravidlům přizpůsobovali. Hispánské obyvatelstvo je ale hodně početné, koncentruje se, trvá na svém jazyce i na své kultuře a nemá důvod se přizpůsobovat.
Naše civilizace stojí před zcela novou výzvou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).