Vyšel průvodce po nejpopulárnějších restauracích s plzeňským ležákem
Nestává se často, aby se na vzniku publikace podílelo sedmdesát sedm tisíc lidí. To je událost nejen ojedinělá a hodná úcty, ale pro mnohé možná i těžko pochopitelná. Vše ovšem vysvětluje název této publikace: Kam na pivo - Pilsner Urquell Pub Guide 2008.
Pokřtěna byla poslední lednové pondělí v pražské restauraci U Písecké brány. Představuje výběr přesně stovky hospod, hospůdek a pivnic, z těch, v nichž se točí Pilsner Urquel. Ze tří hledisek, tedy kvality piva, kuchyně a služeb, je posuzovali sami návštěvníci a právě těchto respondentů bylo oněch 77 000. To svědčí nejen o oblibě klasického plzeňského ležáku, ale také o věrnosti mnoha konzumentů kmenové hospodě.
Průvodce kromě lokace té které pivnice poskytuje i stručný popis podniku a také komentáře jeho štamgastů. Tak se například dozvíte, že v Plzeňce v Pardubicích je „obsluha super, pivo jako křen, venku hic - co si přát víc?!“. Strohý komentář k podniku U Buldoka v Praze 5 říká: „Buldok je fajn!“ A jeden z respondentů doporučujících Dřevěnou růži v Brně sděluje: „Majitelka je fakt kůža.“ „I když to máme přes celou republiku, stejně tam alespoň jednou ročně musíme zajet na výborné pivo,“ píše nadšený respondent o plzeňské „pivovarské“ Restauraci Na Spilce. Také další poznámky o pivu připomínají oslavné fanfáry.
S radostí jsem kvitoval, že na titulu ani podtitulu tohoto průvodce není razantním fontem olbřímí velikosti vyveden nápis: Nejlepší hospody v Česku. Ten se objevuje jen u soupisů deseti nejlepších podniků podle jednotlivých kritérií. V souvislosti s nimi však přece jen jednu poznámku mám. Předpokládám, že průvodce je především o pivu, proto trochu postrádám nějakou bonifikaci tohoto ukazatele. V TOP 10, tedy v prvních deseti podle celkového pořadí, jsem zaregistroval čtyři podniky, u nichž hodnocení piva vykázalo průměr pod 4,51 bodu, což je známka pro desátou restauraci v ranku nejlepší pivo. Vyplývá mi z toho, že rozhodující přece jen byla spíše popularita hospod než kvalita.
Nic to však nemění na přínosu publikace. Ať se milovník plzeňského ležáku ocitne kdekoliv, nahlédnutím do Pilsner Urquell Pub Guidu zjistí místo nejbližšího zdroje svého oblíbeného nápoje. Navíc přehledně hovoří také o pivu Pilsner Urquell a gastronomii. V této části se například dovíme nepříliš známou skutečnost, že plzeňské „je zdrojem optimální skladby minerálních prvků a vzhledem k obsahu hořkých látek podporuje chuť k jídlu a dobré zažívání - funguje tedy jako aperitiv a digestiv zároveň“. Zajímavá dvojjedinost!
Část publikace je věnována rovněž historii pivovaru a prvnímu sládkovi, nadanému „bavorskému hrubci“ Josefu Grollovi. On to byl, kdo odstartoval budoucí věhlas Plzeňského Prazdroje. Takový věhlas, že dodnes po celém světě vaří stovky pivovarů pivo rádoby podobné, které má sice v názvu pilsner nebo pils, ale s pravou plzní nesnese srovnání.
Jistě zajímavé jsou i statě hovořící o umění načepovat kvalitní Pilsner Urquell či o správné degustaci tohoto piva. Publikace tedy slouží i jako jakási miniučebnice o plzeňském pivu a pivovaru. Každý, kdo se jí poučí, může v navštívené pivnici na základě čerstvě nabytých znalostí tamní kvalitu fundovaně posoudit.
Publikace “pomůže poodhalit pravé bohatství skrývající se nejen uvnitř TOP 100 restaurací a hospod, ale také uvnitř každého pečlivě vyrobeného, ošetřeného a načepovaného půllitru Pilsner Urquell“. Bude zdarma k dispozici v každé z TOP 100 restaurací nebo si je můžete objednat na hlasovacím webu Plzeňského Prazdroje www.pilsner-urquell.cz.