Menu Zavřít

I komunisté to prý myslí upřímně

17. 10. 2005
Autor: Euro.cz

HLASY ČTENÁŘŮ(reakce na článek Rudočervené zákony ohrožují podnikatele v Profitu č. 41/2005) Se zájmem jsem si přečetl uvedený článek a musím vzhledem k jeho celkovému vyznění reagovat následujícím:

HLASY ČTENÁŘŮ (reakce na článek Rudočervené zákony ohrožují podnikatele v Profitu č. 41/2005)

Se zájmem jsem si přečetl uvedený článek a musím vzhledem k jeho celkovému vyznění reagovat následujícím:

1. Z textu jsem nepříliš pochopil, co má být tím ohrožením pro podnikatele ze strany Komunistické strany Čech a Moravy. KSČM se hlásí k potřebě zdokonalit podnikatelské prostředí. Samozřejmě lze meritorně diskutovat, co tento cíl nejlépe naplňuje.

Pokud jde o společné hlasování s ČSSD, považuji je za logický důsledek příbuznosti volebních programů.

2. Těžiště výhrad směřuje k regulaci pracovního trhu.

CIF24

Nemyslím, že původní vládní návrh zákoníku práce je průlomem do rovnováhy práv zaměstnanců a zaměstnavatelů. Ostatně, ani zahraniční investoři nepropadají panice z možnosti přijetí tohoto kodexu. Věcnější výhrady by jistě přispěly ke kvalitě diskuze - to se týká i otázky poněkud katastrofického tónu v interpretaci přístupu k úrazovému a nemocenskému pojištění a dalším otázkám.

3. Dalším okruhem výhrad jsou návrhy směřující k omezení šedé ekonomiky. Naším přístupem rozhodně není omezit šedou ekonomiku pouze statisticky tím, že ji legalizujeme. V případě zákona o majetkových přiznáních mi uniká logika, co je hrozivého na tom, že by se plošně přiznával majetek nad 10 milionů korun. Agenda s tím spojená není nijak složitá a každý tak bude mít příležitost vyvrátit pochybnosti a dokladovat poctivost nabytí tohoto majetku. Obdobně snad není nic děsivého na tom, že režim v zastavárnách by přispěl k omezení kriminální činnosti spojené s krádežemi. Nevěřím, že by to lekalo poctivé podnikatele.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).