Menu Zavřít

I v Rusku je jednodušší postavit byty

25. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Zjednodušte stavební řízení, budeme více utrácet, říká viceprezident finské společnosti YIT Group

Zjednodušte stavební řízení a změňte normy z minulosti, budeme více utrácet. Současná procedura řadu investorů odrazuje, říká Tom Sandvik, ředitel divize pro střední a východní Evropu a pobaltské země společnosti YIT Group. Přesto se finský developer rozhodl, že se brzy vklíní mezi první pětku tuzemských rezidenčních developerů. Firma se stoletou historií, která je kotovaná na burze v Helsinkách, vstoupila na český trh teprve nedávno – nyní dokončuje první projekt v Hostivaři a pracuje na dalších dvou.

Působíte v řadě zemí. Jak se liší nároky jednotlivých národů na bydlení? Základní nároky jsou ve všech zemích obdobné. Někde klienti vyžadují prostornější byty, jinde se vzhledem k cenám a kupní síle spokojí s menší výměrou. Mám-li jmenovat Finsko jako mateřskou zemi YIT, nezbytnou součástí bytů je sauna, kterou je vybaven téměř každý byt. Tento koncept nyní testujeme i v České republice, kde saunou vybavujeme zhruba čtvrtinu bytů a jsme rádi, že se to u českých klientů setkává se zájmem. Pokud jde o odlišnosti v rámci jednotlivých zemí, liší se například stav, v jakém byt klientům předáváme. Třeba ve Finsku lidé očekávají plně vybavené byty včetně kuchyně. Ve většině pobaltských zemí a v České republice mluvíme o takzvaném evropském standardu, kdy je byt plně dokončen, ale vybavení konkrétní kuchyňskou linkou už často zůstává na klientovi. Naopak v Rusku a Litvě kupující chtějí dodat byty v podstatě v hrubé stavbě a dokončují si je sami podle svých představ.

Jak se Finům v Česku staví? Mám na mysli povolovací proces a některá jeho česká specifika i normy, na které si obzvláště zahraniční investoři obtížně zvykají. V České republice jsme byli velmi překvapeni, jak jsou vaše normy přísné – například pokud jde o hygienu nebo požadavky na parkování. Některé regulativy se nám zdají být pozůstatkem z minulosti. Dnešní doba a životní styl vyžadují jejich změnu. Za nejpotřebnější považujeme – stejně jako jiní developeři působící v České republice – změnu stavebního řízení. Známe velmi dobře procesy stavebního řízení v jiných evropských zemích, kde působíme, a v porovnání s nimi je tento proces v Česku velmi komplikovaný, zdlouhavý a nepředvídatelný. Věříme, že vláda České republiky učiní příslušné kroky vedoucí k jeho zjednodušení. Myslíme si, že současná procedura stavebního řízení dokonce odrazuje řadu investorů od vstupu a působení v České republice. I my bychom v Česku více investovali, kdyby bylo stavební řízení jednodušší. České republice by zjednodušení stavebního řízení přineslo samá pozitiva: od větší aktivity investorů až po vytváření většího počtu pracovních míst. Například v mateřském Finsku je již územní rozhodnutí de facto vydané na každý pozemek na území města; pokud tedy developer připravuje projekt, potřebuje pro něj získat pouze stavební povolení. A celý proces trvá zhruba šest měsíců. V pobaltských zemích i v Rusku je situace obdobná. Musíme tam sice žádat o územní rozhodnutí jako v České republice, ale celý proces jde hladce a předvídatelně. V Česku je naopak poměrně snadné dlouho bránit začátku realizace projektu, aniž by proti němu byly vznesené objektivní argumenty.

Přesto jste se rozhodli pro Česko, navíc v době, kdy jsou tu tisíce neprodaných bytů. Podle čeho si tedy vybíráte, do které země vstoupíte a kdy? Za prvé musí země, do níž chceme vstoupit, vyhovovat naší firemní strategii. Musíme v ní vidět potenciál k našemu růstu – to znamená poptávku lidí po kvalitním bydlení – a to nejen v krátkodobé, ale i v dlouhodobé perspektivě. Také ekonomika příslušné země musí být v dobré kondici. To jsou pro nás klíčové faktory. Dalšími jsou politická stabilita, etika podnikání a transparentnost. Skupina YIT dnes působí ve třinácti zemích. Máme plán rozšířit svou činnost v Polsku také na rezidenční development. Nyní provádíme analýzy potenciálu polského trhu a hledáme partnery, s jejichž pomocí bychom pronikli především na varšavský trh. Pokud jde o segment instalací a technického zařízení budov a jejich správy, naším hlavním cílem je posílit svou pozici na německém trhu. Také nás zajímá Švýcarsko; jeho zařazení do portfolia skupiny YIT je přirozeným krokem k tomu, abychom pokryli prakticky celý středoevropský trh, který má navzájem blízkou historii i kulturu.

Nechystáte se v tuzemsku stavět i kanceláře? V Evropě jsme aktivní i v komerčním developmentu od kancelářských až po průmyslové nemovitosti. Jeden takový projekt nyní právě stavíme například v Bratislavě. Ve Finsku, zejména v Helsinkách a okolí, patříme mezi nejvýznamnější developery právě v oblasti komerčního developmentu. V České republice o tom ale neuvažujeme. Chceme se soustředit na to, abychom uspěli na pražském trhu rezidenční výstavby. Teprve pak můžeme uvažovat o vstupu do jiných segmentů.

ebf - tip - debata

Co si myslíte o připravované direktivě EU, která má za cíl, aby se po roce 2020 stavěly už jen „nulové“ budovy, tedy energeticky soběstačné domy? Na jedné straně je třeba uvážlivě volenými a dobře naplánovanými postupy směřovat k naplňování požadavků direktivy. Na druhé straně je však nutné si uvědomit, že nemůžeme používat drahé technologie, které by se musely promítnout do cen bytů. Takové byty by si pak nemohl nikdo dovolit. Spotřebu energie je možné již velmi významně snížit například chytrou architekturou a dispozičním řešením domů: stačí se například zamyslet nad vhodnou pozicí oken z hlediska světových stran. V oblasti energetické úspornosti máme zkušenosti a know-how. Můžeme využívat toho, že součástí naší skupiny je i divize instalací a technického zařízení budov a že jsme odborníci na instalace, větrání, vytápění a všechny další otázky související s energetickou soběstačností budov. Naší velkou výhodou je i to, že můžeme využívat výzkumného centra YIT s testovacími laboratořemi v německých Cáchách.

Projevuje se krize, která se na nemovitostech podepsala se vší intenzitou, odlišně v jednotlivých zemích, kde působíte? Ekonomická krize a následná recese samozřejmě zasáhla všechny země, kde působíme, od Finska přes Rusko a pobaltské státy až po střední Evropu včetně České republiky. Její konkrétní projevy se ale v jednotlivých zemích liší. Nejhůře byly zasaženy pobaltské země, které zažívaly před rokem 2009 enormní boom. Zde poklesla investiční aktivita na nulu a ceny bytů poklesly o několik desítek procent. Nyní již však byl i v těchto zemích nastartován pomalý růst, čemuž odpovídá i zvyšování cen bytů. Jiné země, kde působíme, krizí tak dramaticky ovlivněné nebyly. Rámcově jsou důsledky krize obdobné ve Finsku i v České republice. V Rusku byl největším důsledkem krize pokles cen ropy, ale i tady se situace zlepšuje; cena ruské ropy vzrostla na více než sto eur za barel, což táhne nahoru zdejší ekonomiku, takže postupně stoupá poptávka po bytech a my to vidíme i na našich prodejích. Výhledy do budoucnosti evropské ekonomiky jsou nejisté, nicméně během posledních měsíců jsme nezaznamenali zásadní změny či odchylky v zájmu našich klientů. Budoucnost ukáže, zda nastartovaný pomalý růst bude pokračovat, nebo zda se evropská ekonomika znovu propadne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).