Menu Zavřít

I věže jsou náhle nízko

16. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Pod střechou InterContinentalu se host vzdálí od reality

Není mnoho míst, kde by se v tak dokonalém spojení potkaly krása architektury města s bravurou vysokého kulinářství. Zlatá Praha, podnik pod samou střechou hotelu InterContinental, patří po celý čas své existence k nejvyšší špičce. Byla když ne první, tak jistě jedna z prvních, které dosahovaly již v době gastronomii nepříliš přející nejsolidnější možné kvality ve městě .
Už ve výtahu se „šteluji“ do nálady, která mě - jak doufám - čeká. Espritní vzhled interiéru a jedinečný pohled ven, to jsou jen dvě z hromádky kouzel, která Zlatá Praha nabízí. Je volno, mám tedy možnost usadit se za rozměrným oknem. Tahle restaurace má totiž přes svůj nesporně až aristokratický vzhled jednu zvláštnost. Vždy vám v prvním plánu nabídne úctu budící výhled na shromáždění pražských věží. Pyšné středověké pilíře architektury odtud ztrácejí svou monumentalitu a vy jim hledíte přímo do „tváří“, tvořených ochozy, břidlicovými střechami i otevřenými okenicemi zvonic. Když si k tomu přidáte stejně oslnivý interiér ve zlaté, kdy svítivé potahy křesílek jsou kombinovány se šarlatově rudou barvou ubrusů, tisíci pablesky si o pozornost říká excelentní založení, pod stropem se blýskají prazvláštní lustry, utopené v hlubokém štukování krémového tónu, s množstvím květů a na pódiu stojícím malým barem, máte pocit neskutečna, útěku z reality. K dispozici je i efektní otevřená terasa, ale já usedám uvnitř. Nerad vidím, kterak všeliká okřídlená havěť atakuje moji porci a ujídá z ní.
Do atmosféry zapadá i personál. V černém, s oslnivě bílou náprsenkou, elegantním pohybem a přesnou profesionalitou jsou všichni dokonalými vládci „placu“. Jeden z číšníků předkládá nabídku, po něm přispěchavšího sommeliera ujišťuji, že mu ponechávám právo volby vín. „Předmluvou“ oběda je marinovaný humr na chřestovém carpacciu s crème frâiche a tempurovanými bylinkami. Jako by kuchař chtěl dosáhnout toho, aby host konečně odtrhl oči od panoramatu za okny, připravil oku lahodící, svým způsobem podobně monumentální kompozici, jako je ta za sklem. Na povrchu ohnivě červené dílky humřího masa s alabastrovým středem tvoří jakési strážní opevnění hlavní kompozici. Tu obstarává těstový košíček s čupřinou salátových lístků, deroucích se z nitra. Vedle se rovnají tenoučké plátky podélně pokrájených kmínků drobného chřestu, pravidelně srovnané do podoby rákosové rohože. Ta leží těsně u slonovinové hladiny sametového jezírka, kterým je hutná, až jogurtovitá smetana. Zlatavé penízky, poházené v mezírkách, to jsou v tempuře obalené lístečky bylinek. Věžičky humřího masa jsou ještě dozdobeny lesknoucím se pestem. Aby byl dojem co nejlákavější, svítí jako dvě zlatá slunce z talíře květy - předpokládám, že jedlé - a v opozici jim jeden temně jako noc tmavý a o hodně větší. Ten sídlí na vrcholu košíku a je jakousi korouhví celé parády. Co do chuti… Jak to říci? Předkrm plně kopíruje laskominy vyvolávající vzhled a dere se do ne často poznaných výšin báječné skladby. Pevné maso korýše, jemné, jen mírně, na stopičku ovlivněné slanojódovou příchutí moře, se báječně snášelo jak se stejně fajnovým hladkým chřestem, tak i s agresivnějším - ovšem v mezích pravidel - pestem. Smetana povýšila vyznění z jemného na velejemné. Možná proto, abych se samým blahem nepominul, přihlásily se saláty a nahořklým vstupem chuť rozhojnily a o pár čárek zdrsnily, „pochlapštily“. Ale jen potud, pokud jim stačila v hlavním plánu oponovat a prim si udržet hladivá, filigránsky vybalancovaná, krajkově jemná dochuť ostatních vstupů.
Hlavní chod, konfitovaný hovězí krk v kořenové zelenině podávaný v burgundském jus, pyré z jarních brambůrek a celeru a restovaná srdíčka salátu pak-choi se smaženou mrkvičkou, vyhlížel poněkud zlověstně. Temný, černé skále se podobající útvar byl monolitem hovězího masa z nezvyklé části dobytčete, opatřený lesklým temným přelivem. Prozáření vnášela do obrázku zlatá pyramidka jemného pyré, které jako patra babylonské věže bylo proloženo tenoučkými chipsy. Na samém vrcholu zkřížené, ve zlatavém „panýru“ oděné mrkvičky připomínaly nejspíše tajemný znak stejně tajemné sekty labužníků. Maso, „natažené“ odérem zeleniny a s nezbytným „kolárkem“ tuku, bylo tak křehké, že při pokusu o vytažení vidličky se samovolně rozpadalo na křehoučké vonící dílky.
Ty se okoupaly v omáčce a spolu vytvořily vzorec chuti tak mocný, tak zkombinovaný a navzájem ladící, že se zdálo nemožné jej ještě rozvinout. Křehká, zemitá chuť hovězího, byla zjemněna, zhlazena a šťávou protknuta díky okruží tuku, ovšem mladého ještě, ne tolik důrazného a bez onoho známého, příliš už lojovitého důrazu. Sousto se jen rozpadalo. O další, téměř už nečekné gradace se zasloužila mrkev. Sladká a smaženým kabátkem zvýrazněná přispěla zvláštním, libým aspektem. Srdíčko svěže zeleného salátu do hry přispěchalo s jarně svěžím vstupem, tolik opačným od naleželé, masité a rozsochaté chuti masa. Jako starý pán a mladá slečna na procházce, tak by se dalo s nadsázkou popsat tohle spojení. Brambory jen spojily chutě, podepřely je čistým, příjemným akordem a vyplnily mezery hladkým partem s celerovým podtextem.
Příjemně plný a zkonejšený přívětivým odpolednem jsem se ještě pustil do dezertu. Gratinované lesní plody s křupavou čokoládovou trubičkou plněnou mascarpone moussem dovedly menu k sehranému, celý oběd akcentujícímu finále. Čerstvé lesní bobule, utonulé ve zkaramelizovaném jezírku, krásně zahrály s hladkostí sýra a vstupy čokolády přidaly lehkou hořkou tečku.
Cena za tento komplexní duši i tělo oblažující zážitek nebyla nijak nízká: 3270 korun. Ovšem, je-li v balíčku přibalen i omračující výhled a uvědomím-li si, že jsem součástí jednotné Evropy, je to tolik, kolik by jinde možná stál samotný pohled na tak jedinečné panorama.

plus - pohádkové spojení jídla a kultury
mínus - trochu dlouho otevřená láhev s rozlévaným bílým, ztrácelo již život
Value for Money 9

Restaurant Zlatá Praha, Hotel InterContinental Praha
Náměstí Curieových 43/5, 110 00 Praha 1
tel.: 296 630 914, fax: 296 631 207
e-mail: prgha@ichotelsgroup.com, www.zlatapraharestaurant.cz
Otevírací doba: Po–So 12.00–15.00 a 18.00–23.30, nedělní brunch 11.00– 15.00, Listopad – březen Út–So 12.00–15.00 a 18.00–23.30, Ne 11.00 – 15.00
Počet míst: restaurace 80,letní terasa 60
Druh kuchyně: mezinárodní se zastoupením české
Platební karty: všechny běžné
Jídelní lístek: čeština, angličtina, ruština, španělština, francouzština, němčina
Jazyková vybavenost obsluhy: všechny frekventované světové jazyky
Původ nabízených vín: Záběr z celého vinařského světa

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 10 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20
Celkem: 60 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Terrina z kachních foie gras s mousse, marinovaný meloun cantalouppe s křupavou karamelovou oplatkou a redukcí portského vína 550 Kč
Silný kuřecí vývar s burgundskou mrkví, jarní cibulkou a celerovým pyré doplněné smaženým telecím brzlíkem 420 Kč
Otevřené lasagne s pečenými Novozélandskými mušlemi Sv.Jakuba, kaviár a bazalková pěna 550 Kč
Z jedné strany pečený halibut na chřestovém rizotu s karamelizovanými špičkami bílého chřestu, Beurre rouge a čerstvě strouhaný černý lanýž 880 Kč
Pozvolna pečená telecí svíčková s brzlíkem v bylinkovém másle na pyré ze sladkého hrášku s restovanou jarní zeleninou a dušeným česnekem v červeném víně 910 Kč
Tonka beans dortík s marinovanými jahodami, jahodový koktejl s jogurtem a jahodový sorbet 360 Kč

WT100

Výběr z vinného lístku:
Gosset Grand Reserve brut 0,75 l 2900 Kč
Dom Perignon Rosé brut 1995 0,75 l 15 000 Kč
Cuvée Slunečný vrch 2005 Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský Mikulov, Nové Vinařství 0,75 l 990 Kč
Pinot Grigio DOC 2005 Alto Adige, St. Michael-Eppan 0,75 l 1200 Kč
„Attitude“ Sauvignon blanc 2004 Pascal Jolivet 0,75 l 1300 Kč
Riesling 2003 Hugel & Fils 0,75 l 1400 Kč
Chablis Montée de Tonnerre 2004 1er Cru William Fevre 0,75 l 2900 Kč
Cloudy Bay - Sauvignon blanc 2004 Marlborough 0,75 l 3700 Kč
Frankovka, pozdní sběr 2003 Révovín Velké Bílovice, Habánské sklepy 0,75 l 1200 Kč
Tenue Marchese Antinori DOCG 2001 Chianti Classico Riserva,Antinori 0,75 l 2100 Kč
Conde de Valdemar, Grand Reserva 1997 Martinez Bujanda 0,75 l 2400 Kč
Chateau Moulin Riche 2001, Saint Julien (2eme Ch. Léoville Poyferré - St. Julien 2eme G.C.C.) 0,75 l 2700 Kč
Baron Edmond - Cabernet Sauvignon-Merlot 2002 Coastal Region, Rupert & Rothschild 0,75 l 3100 Kč
Turiga, Isola de Nuraghi IGT 2000/01 Argiolas 0,75 l 4800 Kč
Chateau Ducru Beaucaillou 1996, Saint Julien 0,75 l 9900 Kč
Richebourg, Grand Cru 1996 Sóciété civile du Domaine de la Romanée - Conti Cote d´or 0,75 l 41 000 Kč

  • Našli jste v článku chybu?