Menu Zavřít

IMPÉRIUM ROSTE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

KirchMedia

MNICHOV (Handelsblatt)– Noční můra německé mediální politiky se stala skutečností. Magnát Leo Kirch ovládl další satelitní kanál a stal se majitelem největšího televizního koncernu v zemi.

Kirchova společnost Pro Sieben Media AG, která dosud vlastnila tři programy, dotáhla do konce zájem o stanici Sat 1. Fúzi schválila obě představenstva, souhlas musí ještě vyslovit dozorčí rada stejně jako mediální a antikartelové úřady. Největší balík akcií v novém subjektu připadne firmě KirchMedia, Springerovo nakladatelství, které je dosavadním majitelem 41 procent Sat 1, získá 11,5 procenta.

Springer zároveň oznámil, že součástí smlouvy bude i opce, jež by zaručila převedení zmíněného vydavatelova podílu na KirchMedia. Televizní stanice Sat 1, Pro Sieben, Kabel 1, N24 a početné dceřiné firmy vytvoří akciovou společnost ProSiebenSat.1 Media. Se třemi tisíci pracovníky vznikne největší německý zaměstnavatel v branži.

Třiasedmdesátiletý Leo Kirch vybudoval za čtyřicet let působení v médiích jeden z největších filmových a televizních koncernů v Evropě. Začátkem roku 1999 provedl v impériu organizační změny, aby zajistil vstup finančně silných partnerů a připravil vstup jádra společnosti na burzu. Čtyřiadvacetiprocentní podíl na placeném vysílání Premiere World si například zaplatil australský mediální guru Rupert Murdoch.

EBF24

Pilíře Kirchova království jsou tři. KirchMedia obhospodařuje filmovou a televizní produkci, vysílací práva a satelitní stanice. Pod Kirch Pay Tv patří abonentní program Premiere World, holding Kirch Beteiligungen je podílníkem na Springerově vydavatelství, na Constantin Filmu a vývoji dekodérů pro placenou televizi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).