Menu Zavřít

IMPÉRIUM ROSTE

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ŽDB Bohumín

Hodonínský podnikatel Karel Komárek připojil ke svému dosud zejména plynárenskému impériu další, tentokrát hutní a strojírenské podniky. Koncem února koupil akcie, které představují více než čtyřicetiprocentní podíl ve společnosti Železárny a drátovny Bohumín (ŽDB) a zároveň získal stoprocentní podíl ve společnosti Bonatrans. Ta vyrábí železniční podvozky a byla dříve dceřinou společností ŽDB. Zaměstnanci železáren se o novém vlastníkovi dozvěděli 14. března, když na tento den svolali demonstraci, na níž chtěli upozornit na nepříznivou situaci firmy.

Komárkova Moravia Trade System získala podíly společností ŽDB a Bonatrans od nizozemské firmy Navigata Holding, která je krátce předtím koupila od dřívějšího majoritního vlastníka ŽDB, společnosti Exportní a průmyslová.

MMF24

Jednatřicetiletý Karel Komárek se veřejnosti představil zhruba před třemi lety, kdy se stal podílníkem plynárenské společnosti SPP Bohemia. Při jejím založení a pozdějším rozvoji spojil své síly s nejsilnější plynárenskou firmou Slovenska, podnikem SPP Bratislava. Vloni ji vložil do společného podniku s německým plynárenským koncernem Ruhrgas.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).