Menu Zavřít

Indická prohibice: bojem s opilými řidiči ekonomika přijde o čtvrt bilionu

12. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Indický zákaz prodeje alkoholu v okolí dálnic se měl původně vztahovat pouze na obchody. Nejvyšší soud ho rozšířil i restaurace, hotely a bary. Tento krok je namířen na snížení počtu obětí nehod způsobených alkoholem. Odborníci odhadují, že nová legislativa zasáhne přes 100 tisíc podniků a indické ekonomice vznikne ztráta 10 miliard dolarů (250 miliard korun).

Indický nejvyšší soud rozšířil zákaz prodeje alkoholu ve vzdálenosti do 500 metrů jízdy od dálnic. Původně se měl týkat pouze obchodů s alkoholem v bezprostředním okolí dálnic. Podle rozhodnutí soudu nesmí alkohol podávat ani restaurace, hotely a bary. Zákaz se týká i luxusních pětihvězdičkových resortů.

Novou legislativou se Indie snaží bojovat s opilými řidiči. „V Indii se ročně stane 60 tisíc smrtelných nehod a více než 70 procent má spojitost s alkoholem,“ řekl CNN Prince Singhal, zakladatel Koalice proti opilým řidičům.

Majitelé podniků počítají ztráty

Podle Národní asociace restaurací v Indii budou roční ztráty dosahovat deseti miliard dolarů (250 miliard korun). Někteří provozovatelé hlásí v prvních dnech zákazu pokles tržeb až o 99 procent. „Obvykle uděláme 150 obědů a 200 až 300 večeří. Ale tento víkend jsme udělali jen tři,“ řekl manažer jedné restaurace listu Financial Times.

Podle odborníků zasáhne zákaz až 100 tisíc provozoven a to včetně center, která se zaměřují na pořádání konferencí. „Než se celá věc vyřeší, budeme si muset utáhnout opasky,“ prohlásil pro FT majitel jednoho z resortů.


Regulace alkoholu je mezinárodní téma:

Ani pivo k obědu. Londýnští pojišťováci se bouří proti zákazu alkoholu

Zaměstnanci v sídle Lloyd's of London


Limit 500 metrů představuje překážku pro budoucí investice. Tajemník Národní asociace restaurací v Indii Rahul Singh se obává budoucího rozšiřování pásma, kterého se zákon týká.

„Proč bych otevíral nový podnik, když zítra může být limit kilometr,“ uvedl pro CNN.

Přejmenování dálnic i silniční uzavírky

Majitelé podniků se snaží se zákazem vypořádat různými způsoby. Vzdálenostní limit 500 metrů platí pro jízdu po silnici, nejde tedy o vzdálenost vzdušnou čarou. Padají proto návrhy na uzavření části místních komunikací nebo vystavění nových delších cest, aby vzdálenost podniků vzrostla.

V jiných částech země se objevil nápad změnit klasifikaci částí dálnic na silnice nižších tříd, aby se místní provozovny zákazu vyhnuly.

ebf - tip - debata

Je pravděpodobné, že místní úřady tyto návrhy podpoří. V Indii totiž výnosy ze spotřební daně na alkohol putují do kas samospráv. V některých případech tvoří až čtvrtinu rozpočtu.

Gándhího dědictví
Indické tažení proti alkoholu je motivováno odkazem Mahátmy Gándhího. Tento bojovník za nezávislost Indie byl také bojovníkem proti alkoholu. Za jeho dob přijala Indie dodatek k ústavě, který zavazuje vládu, aby směřovala k úplnému zákazu alkoholu. Indický stát Bihár zavedl v loňském roce úplnou prohibici.

Čtěte dále:

Kondom je komplex indického muže. Durex to hodlá změnit

Indičtí senioři využívají profesionální vnoučata. Pro Čechy zatím nepředstavitelné

Čeští vývozci opět našli cestu do Indie. Loni export přidal 13 procent


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).