Menu Zavřít

Indický premiér Módí rozdává dotace 600 tisícům farmářů. Oslovit je pojedou i české firmy

26. 2. 2020
Autor: Shutterstock

Čeští výrobci potravinářských technologií zkusí získat nové zakázky v Indii. Proexportní agentura CzechTrade uspořádá společnou misi českých firem na tamější největší potravinářský veletrh FAFE 2020, který se bude konat 22. až 26. dubna v Bengalúru.

Ve městě, které je novým epicentrem indického byznysu, roste český průmyslový klastr.

Vláda premiéra Naréndry Módího přitom oblast zařadila do programu rozsáhlých dotací pro celkem 600 tisíc farmářů, což má podpořit domácí produkci potravin.

„Indie je největším producentem mléka na světě, druhé místo ji patří v produkci pšenice, ovoce, zeleniny nebo cukrové třtiny. Populace představuje více než 1,3 miliardy obyvatel a stále roste střední příjmová třída, která čítá už na 300 miliónů lidí. Ta poptává zboží vysoké kvality,“ uvedl Ivan Kameník, ředitel kanceláře CzechTrade v Bengalúru. „Hospodářský program Make in India se týká i zemědělství a potravinářství. Vláda se snaží, aby farmáři během několika let zdvojnásobili své příjmy a udrželi krok s poptávkou po potravinách,“ dodal.


Přečtěte si rozhovor: Američané jsou naladěni na spotřebu, na tamní trh je vhodné vstoupit teď, radí Jan Kubata z CzechTrade


Indičtí zemědělci nyní exportují zboží za více než čtyři
miliardy dolarů ročně. Například produkci koření země v poslední době
navýšila o 2,5 milionů tun ročně. „Potravinářský průmysl se soustředil do
takzvaných food parků, tedy průmyslových zón zaměřených na zpracování
zemědělských komodit. V zemi je 42 megaparků a dalších 200 menších zón,“
informovala agentura CzechTrade.

K nejaktivnějším regionům patří stát Karnataka, kde leží právě velkoměsto Bengalúru. Karnataka je největším indickým producentem mléka, kávy a obilnin. Premiér Módí oblast navštívil na začátku roku a připomněl, že v minulosti dorazilo z jedné rupie dotací do zemědělství k jednotlivému farmáři pouhých 15 procent. Zbytek peněz končil u celé řady zprostředkovatelů. Nyní ovšem dotace obdrží přímo zemědělci na své soukromé účty, aby mohli investovat do modernějších metod práce. Jde zatím o relativně nízkou částku – zhruba 30 dolarů třikrát za rok. Při extrémně nízké cenové hladině indického venkova to ale znamená nemalou pomoc a při velkém počtu farmářů státní pokladna ročně vydá ekvivalent 1,72 miliardy dolarů.

ebf - tip - debata

Centrální vláda zároveň pracuje na dalších formách pomoci zemědělství, jako jsou pojištění úrody nebo podpora využívání syntetické močoviny ošetřené nimbovým olejem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).