Menu Zavřít

Indie zakázala divoké porážky krav. Armani a spol. se bojí o dodávky kožených bot

31. 5. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

Indický nový zákon ohrožuje byznys v hodnotě 5,6 miliardy dolarů. Export kožených výrobků z Indie je druhý největší na světě. Odběratelé jsou módní značky Zara, Armani, Marks & Spencer, Mango.

Regulace porážek dobytka v Indii může značně poškodit výnosný obchod exportu kůží a kožených výrobků. Indické ministerstvo životního prostředí totiž zakázalo prodej a nákup dobytka na porážku na trzích, což je obvyklá praxe ve venkovských oblastech, informoval deník The Times of India.

Nenadálý zákaz se týká zejména krav, býků, volů, telat, jalovic, které se běžně prodávají na venkovských trzích se zvířaty.

Obavy panují mezi exportéry kůží, podle nich tato dopředu neohlášená regulace může zasáhnout celý sektor. Ten má hodnotu 5,6 miliardy dolarů (133 miliard korun). Indičtí exportéři dodávají kožené výrobky pro řadu prestižních módních značek jako je Armani, Zara (vlastní ji španělská firma Inditex), Mango, Marks&Spencer, Kenneth Cole.

Jak se žije krávě v Indii:

Z kůží se vyrábí boty a další módní doplňky. Používá se zejména kůže z buvolů, hlavně na obuv, na které se zákaz také vztahuje.

Obuv se na vývozu koženého zboží podílí polovinou a Indie je druhým největším vývozcem koženého zboží, podle indické rady pro export kožených výrobků. Sektor zaměstnává 2,5 milionu lidí.

Všichni volají

„Nastávají nám těžké časy a obchod se přesune do jiných zemí, jako je Čína, Bangladéš a Vietnam,“ obává se Raman Kumar Juneja, regionální šéf pro východní Indii z rady pro export kůží.

„Všichni se zajímají, jak to bude. Klienti i mezinárodní obchodníci volají dodavatelům, aby jim popsali situaci,“ dodal pro server Quartz.

I když obchodníci mají zásoby na několik měsíců, krácení dodávek surových kůží může nastat v zimních měsících, kdy výrobci pracují pro mezinárodní zákazníky.

„Už mi volali z londýnského ústředí Marks&Spencer. Ptali se mě, jak naplníme naše exportní závazky po zavedení regulace. Snažil jsem se je ujistit, ale pochybuji, že se nechali přesvědčit. Také zástupci ostatních značek jako Gucci, Zara a Nine West se začali ptát,“ obává se nového zákazu Mohammed Zia Nafis, prezident hotového zboží z kůže na Council of Leather Exports.

Regulace nebyla konzultována

Exportéři kožených výrobků si stěžují, že nová regulace obchodu s dobytkem s nimi nebyla konzultována. Zejména chtějí, aby byli ze zákazu vyjmuti buvoli domácí (nebo též vodní). Ti mají kůži téměř lysou, jež je vhodná právě pro výrobu obuvi.

Na všichni exportéři však panikaří. Aqeel Panaruna, místopředseda Council of Leather Exports, je přesvědčen, že vláda výjimku pro buvoly udělí: „Odvětví má tři měsíce na to, aby našlo alternativní řešení.“

Regulace má zabránit nekontrolovanému a neregulovanému obchodu se zvířaty. Nevztahuje se na kozy a ovce, které se používají k rituálním obřadům u Muslimů.

Politický přesah

Má také politický kontext, protože se vládní Indická lidová strana (BJP) premiéra Nárendry Módího zavázala chránit krávu a její potomstvo. Její představitelé vyzývají k tomu, aby byl skot chován pro jiné účely, než pro maso.

MMF24

Nový zákaz přivítali aktivisté, jež chrání práva zvířat. „Oceňujeme krok ministerstva v jeho snaze chránit nejzranitelnější zvířata, ať už jsou využívána na reprodukci nebo krutě prodávána na neregulovaných tržištích,“ řekl The Times of India Gauri Maulekhi z organizace People for Animals. Kráva je pro Hinduisty posvátná, čistá, symbolem Země a života.

Dále čtěte:

Kondom je komplex indického muže. Durex to hodlá změnit

Indové vyvíjejí autonomní vůz. Musí umět rozeznat i krávu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).