Menu Zavřít

Indové chtějí centrálu v Česku

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Ashok Leyland

MMF24

Ashok Leyland, indická průmyslová skupina produkující zejména nákladní automobily, která v květnu odkoupila krachující letňanskou Avii, plánuje v České republice založit centrálu pro evropskou expanzi firmy. V Avii Ashok již odstartoval restrukturalizační proces, který má podnik ozdravit a umožnit mu proniknout na zahraniční trhy. Za automobilku Ashok dle deníku The Hindu zaplatil původnímu vlastníkovi Odien Group pětatřicet milionů dolarů.
Indové chtějí během pěti let oproti současným šesti stovkám vozů vyrábět v Avii až tři tisíce automobilů ročně, hlavně pro trhy v Evropské unii. „Celá transakce je nyní již definitivně uzavřená, přebíráme nad Avií kontrolu. Tím ale naše aktivity v Evropě nekončí. Máme zájem ještě nejméně o jednu, ale spíše o několik akvizicí uvnitř i mimo Českou republiku, které by pak byly řízeny právě z Česka,“ říká předseda představenstva Ashok Leyland R. Seshasayee, kterému při přebírání letňanské firmy radila advokátní kancelář Weinhold Legal. O které konkrétní značky jde, neupřesnil, pouze podotkl, že v Česku už by se jednalo spíš o technologickou firmu než subdodavatele automobilového průmyslu.
Centrála Ashoku by v Česku měla vzniknout nejpozději do pěti let. „Nyní je ale nejdůležitější Avie. Má velmi dobrý výrobek, který potřebuje jen drobná vylepšení. Nejprve musíme investovat peníze do rozšíření obchodní a servisní sítě, což je jednou z největších slabin firmy, která kvůli tomu přišla o značnou část zákazníků,“ vysvětluje Seshasayee. Jak dodal, v Avii by do roka měla odstartovat i výroba mikrobusů. „Další změny přijdou postupně, časem tu můžeme vyrábět až dvacet tisíc automobilů ročně,“ uzavřel manažer.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).