Menu Zavřít

Indové v Kunčicích

30. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

PRAHA (pp) – Přestože vláda schválila prodej Nové huti LNM Holdings, nizozemské společnosti ve vlastnictví indické rodiny, poměrně jednoznačně, mohou ještě uzavření a naplnění prodejní smlouvy provázet problémy. Především Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se bude muset vypořádat se skutečností, že vláda prodala LNM státní majetek bez výběrového řízení a při prokazatelné existenci lepší nabídky. Na druhou potíž upozornila již dříve advokátní kancelář Kříž a Bělina, která je poradcem Fondu národního majetku. Smlouva totiž předpokládá, že Česká konsolidační agentura převezme splacení dluhopisů Nové huti v objemu jedné miliardy korun. To je vlastně plnění státní záruky a zákon praví, že tu lze vydat jen v případě, je-li schválena Poslaneckou sněmovnou. To se v tomto případě samozřejmě nestalo.
Pravděpodobnost, že by se transakce neuskutečnila, je však velmi malá. Týdeník EURO získal informace, že jednání mezi LNM a ministrem Grégrem probíhalo až do středečních ranních hodin a nabídka se stále zpřesňovala. Ve vládě byl potom nejsilnějším argumentem obrovský tlak pražské kanceláře IFC. Její šéf Charles Van der Mandele hrozil vládě kroky, které by vedly ke konkursu Nové huti v případě, že by se rozhodla pro jinou nabídku, což zásadním způsobem ovlivnilo rozhodování ministrů.
Podstata nabídky je přitom dost zamlžena a ministři ji dostali jen několik okamžiků před rozhodováním. Základem je požadavek na oddlužení. Jeho rozsah má být zhruba pět miliard korun a je shodný s nabídkou konsorcia CMC a Třineckých železáren. Za nákup akcií zaplatí LNM 660 milionů korun. Konsorcium údajně nabízelo více. Zbytek transakce tvoří investice do Nové huti. Ty se dělí jednak na přímé kapitálové injekce a na úvěry. Struktura nebyla zveřejněna. Nabídka obsahuje i závazek investic v Nové huti. Ten sice nedosahuje ani poloviny odpisů, ale některé zdroje uvádějí, že odpovídá současnému byznysplánu Nové huti.
LNM ve svém prohlášení uvádí, že přebírá dluh vůči IFC, což není zcela přesné, protože přebírá odpovědnost za zaplacení. Platit bude zcela nepochybně Nová huť. Stejně zamlžený je i závazek zachování zaměstnanosti. Ten připouští propuštění maximálně 3400 lidí. Do toho ovšem nejsou zahrnuty přirozené odchody a outsourcing některých obslužných činností.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).