Menu Zavřít

Industra Coffee

26. 6. 2017
Autor: Euro.cz

Kavárna, která možná nezaujme lokalitou, ale vše ostatní vás nutně musí vzít za srdce

Dát si v Brně dobrou kávu je snadné. Příjemných kaváren je tu celá řada, Industru ovšem musíte nejdřív najít. Pokud se od nádraží vydáte přesně na druhou stranu než do centra města, dojdete asi po 15 až 20 minutách k areálu mrazíren, v jehož útrobách se kavárna nachází. Když jsem se tam poprvé vypravila jinak než autem, vedl mě Google přes podivné staveniště a vůbec jsem nevěřila, že najdu místo, kde mě přivítají usměvavé tváře Petry Střelecké a Adama Obrátila, skvělá káva a nezapomenutelný nedělní brunch. Dorazila jsem s trochou bláta na botách a dozvěděla se, že ze zastávky Svatopetrská můžu jít příště normálně po chodníku. A funguje to! Takže výmluvy na to, že Industra je příliš daleko, nedostupná jinak než autem atd., nechte stranou, protože šidíte jen sami sebe. Kavárna je součástí kulturního a vzdělávacího centra, a tak do jisté míry podléhá jeho režimu. Část loňského roku byla zavřená kvůli rekonstrukci, ale už dávno jede zase naplno, takže se stačí přizpůsobit poněkud nestandardní otevírací době.

Jakmile najdete ty správné vstupní dveře a projdete budovou podle šipek až do kavárny, bude vám ke štěstí chybět málo, pokud vůbec něco.

Čeká vás jednoduchý a velmi fotogenický interiér: masivní dřevěný barový pult a za ním černá zeď, na které najdete informace o základní filozofii podniku, o pořádaných kurzech přípravy kávy, případně o aktuální otevírací době. Kavárna je krásná v každé roční době. V zimě, když se tu topí v kamnech a vy můžete na gauči poslouchat, jak praská dřevo, i v létě, když si můžete zahrát ping-pong nebo jen tak posedět venku uprostřed komunitní zahrady na lavičkách z palet.

To, co Industru odlišuje od ostatních kaváren, je konstantní kvalita kávy, jídla a obsluhy. I tady se naplno projevuje fakt, že majitelé jsou na place téměř pořád a počet ostatních zaměstnanců omezili na minimum. Petra i Adam nasbírali kávové zkušenosti v Londýně, kam se před několika lety vypravili za prací. Petra původně nestála za kávovarem, ale za sporákem, pak se však rozhodla vyladit k dokonalosti i své kávové dovednosti. Výsledkem je spojení precizně připravené kávy a zajímavého, zábavného a dobře připraveného jídla.

V Industře nabízejí kávu z londýnské pražírny Square Mile Coffee Roasters. A stabilní dodavatel upražených zrn je zárukou stabilní kvality podávané kávy. To je místní filozofie, se kterou se lze snadno ztotožnit, byť trend je možná jiný. Ochutnat tu můžete všechny myslitelné kávové nápoje na bázi espresa včetně stále populárního espreso toniku. Rozhodně se tu ale vyplatí vyzkoušet kávu filtrovanou. Petra se v květnu stala trojnásobnou mistryní České republiky v přípravě filtrované kávy, má na kontě několik mezinárodních úspěchů a ani Adam se nenechá zahanbit. Pokud vám káva v Industře bude chutnat, můžete se přihlásit na některý z kurzů její přípravy, které tu pořádají. Ať už vás zajímá espreso, latte art, nebo alternativní metody přípravy kávy, vše vás tady naučí, a to ve špičkové kvalitě. Nepřeháním, když píši, že návštěva Industry stojí za samostatný výlet do Brna. Pokud se pro něj rozhodnete, vyberte si neděli. Tehdy to totiž v kavárně žije nejvíc. Už o d rána se podává brunch, který je každou neděli jiný a obligátní míchaná vajíčka nebo anglickou snídani opravdu nečekejte. Můžete tu ochutnat skvělé věci, například trhané vepřové na mnoho způs obů, turecká zapečená vejce menemen s paprikou a rajčaty nebo karamelizované topinambury se sýrem a vajíčkem. Co jídlo, to skvělý nápad, a pokud hledáte inspiraci na vegetariánská jídla, která nebudou nudná, najdete ji právě tady. Také v sobotu si tu vždycky na něčem pochutnáte, ale ve všední dny je nabídka jídel omezená na řekněme tradiční kavárenský sortiment: brownies, mrkvový dort nebo toasty z kváskového chleba. Ovšem i to stojí za vyzkoušení. K toastům doporučuji domácí fermentovanou limonádu alias ginger b eer neboli malé zázvorové. Lepší jsem u nás ještě neměla.

WT100

Spousta superlativů znamená jediné, Industra Coffee je výjimečná. Přesvědčte se o tom sami.

Industra Coffee ? Masná 9, Brno ? e: coffee@industrabrno.cz ? www.industrabrno.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).