Menu Zavřít

Inflace nečekaně prudce zrychlila na 1,5 procenta

9. 12. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Meziroční inflace v Česku v listopadu zrychlila na 1,5 procenta z říjnových 0,8 procenta. Je tak nejvyšší od června 2013. Růst spotřebitelských cen tak překonal i odhady analytiků. Cenová hladina se zvýšila především u potravin, nápojů či tabáku. Proti říjnu ceny stouply o 0,3 procenta, což byl stejný meziměsíční posun jako v říjnu proti září.

K překvapivému nárůstu podle analytiků přispěla částečně i příprava restaurací na elektronickou evidenci tržeb (EET), když zdražily své služby. Jak upozoronil hlavní ekonom ING Jakub Seidler ceny v kategorii stravování a ubytování totiž vzrostly meziročně o 2,2 procenta, zatímco celkový dosavadní průměr byl 1,2 procenta. „Někteří provozovatelé stravovacích zařízení začali mírně zvyšovat ceny již v listopadu před samotným ostrým spuštěním EET,“ uvedl.

Nesouhlasí s tím ale ministr financí Andrej Babiš. „Jak mohla EET ovlivnit inflaci v listopadu? Je to nesmysl, protože EET začala 1.12.,“ řekl. Zvýšení cen v souvislosti s evidencí tržeb nečeká ani v prosinci. „Pokud někdo zdražil, tak musel zdražit ten, kdo asi nevykazoval tržby. Protože jsme snižovali DPH, dokonce někteří i zlevnili,“ uvedl.

Dříve analytici očekávali, že inflace v listopadu poprvé od konce roku 2013 přesáhne jedno procento. V průměru ale předpokládali, že bude činit asi 1,3 procenta. Pod úrovní jednoho procenta se meziroční inflace vytrvale držela od ledna 2014 a až do letošního listopadu se od té doby nedostala výše než na 0,8 procenta.

Údaje navíc podle ekonomů naznačují, že inflace může dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB) dosáhnout již v prvních měsících roku 2017. Díky tomu by centrální banka nemusela prodlužovat režim devizových intervencí a mohla jej ukončit již v průběhu příštího roku. „Na domácí scéně by tedy nic nemělo bránit opuštění kurzového závazku v nejbližším možném termínu,“ uvedla Zamrazilová. Ani podle Dufka by již ČNB neměla dále posunovat svůj kurzový závazek. „A to bez ohledu na čtvrteční rozhodnutí ECB, která se rozhodla zaplavit finanční trhy dalšími stamiliardami nových eur,“ dodal Dufek.

Roční vývoj inflace:


source: tradingeconomics.com

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Ceny zboží v listopadu celkově vzrostly o 1,5 procenta a ceny služeb o 1,7 procenta. Na listopadové meziroční zvýšení cen měly podle Českého statistického úřadu opět největší vliv ceny alkoholických nápojů a tabáku, které vzrostly o 6,4 procenta oproti říjnovému růstu o 4,7 procenta. U potravin a nealkoholických nápojů ceny stouply o 1,6 procenta, zatímco v říjnu naopak klesaly o 1,2 procenta.

Zvýšily se také náklady na bydlení. Ceny čistého nájemného vzrostly o 1,8 procenta, vodné zdražilo o 1,6, stočné o 5,3, elektřina o 1,2 a teplo o 1,1 procenta. Stouply i ceny lázeňských pobytů o 3,6 procenta, ceny rekreačních a kulturních služeb o 2,8 procenta nebo ceny stravovacích služeb o 2,5 a ubytovacích služeb o 0,6 procenta. Lidem se prodražilo rovněž pojištění či finanční služby, a to o více než dvě procenta.

CIF24

K celkovému růstu cen přispělo i další výrazné zpomalení zlevňování pohonných hmot. V listopadu se jejich cena snížila pouze o 0,3 procenta, zatímco v říjnu zlevňovali pohonné hmoty o 3,2 procenta, a v září dokonce o více než sedm procent.

V meziměsíčním srovnání ceny pohonných hmot stouply, a to o 0,5 procenta. Výrazně oproti říjnu zdražily potraviny, třeba ceny vajec stouply o 17,5 procenta, ceny mléka o 4,5, ceny brambor o 15,1 a ceny plodové zeleniny o 13,5 procenta.

Čtěte dále:

Nezaměstnanost klesla pod pět procent, práci hledá nejméně lidí od krize

Průmysl se v říjnu nečekaně zasekl. Podle odborníků se růst vrátí

Průměrná mzda stoupla nad 27 tisíc. Podle odborníků přijde zdražování


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).