Menu Zavřít

Inflace spotřebitelských cen v Číně klesla pátý měsíc za sebou

22. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Inflace čínských spotřebitelskýchcen se v lednu snížila pátý měsíc za sebou. Díky klesajícím cenámpotravin se roční míra inflace dostala na 1,9 procenta z 2,4procenta za 12 měsíců do prosince. Uvedl to dnes centrálnístatistický úřad Číny.

Jde o nejnižší míru inflačního růstu za více než rok apotřeba zvyšovat úrokové sazby díky tomu polevila. Ekonomovédotázaní agenturou Reuters odhadovali, že spotřebitelská inflacev lednu klesne na dvě procenta.

Klesající ceny potravin zlepšily inflační výhled a nižšívýrobní ceny ukazují, že vládní opatření na ochlazení ekonomikyfungují, uvedl ekonom hongkongské společnosti Standard Chartered.Peking by ale podle něj neměl ve svých snahách polevit a měl byzůstat ostražitý. Pokud by vláda některá opatření zmírnila, mohlyby se opět objevit problémy s nadměrným přívalem investic dozemě.

Meziměsíčně se čínské spotřebitelské ceny v lednu zvýšily o0,6 procenta. Údaj ale není přepočtený vzhledem k sezonnímfaktorům.

MMF24

Ceny potravin zmírňují svůj růst díky dobré sklizni apotraviny tvoří zhruba 35 až 40 procent inflačního indexu. Ročnímíra čínské inflace klesá od srpna minulého roku, kdy dosáhlasedmiletého maxima 5,3 procenta. Nyní je její roční míra nejnižšíod října 2003, kdy klesla na 1,8 procenta.

Klesající inflace snížila pravděpodobnost, že Čína v dohlednédobě zvýší úrokové sazby, dodávají analytici. Vysoká inflace bylajedním z faktorů, proč Čína loni v říjnu zvýšila základní úrok o0,27 procentního bodu na 5,58 procenta u jednoletých úvěrů a na2,25 procenta u jednoletých vkladů, napsala agentura Reuters.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).