Menu Zavřít

Inflace v Česku znovu zrychlila. V květnu stoupla na 2,4 procenta

9. 6. 2017
Autor: Pixabay; Public Domain

Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,4 procenta z dubnových dvou procent. Rostly hlavně ceny potravin, zdražování pohonných hmot zpomalilo. Oznámil to Český statistický úřad. Meziroční inflace tak byla o 0,2 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu stouply o 0,2 procenta.

Data podle analytiků ukazují, že inflace i ve zbytku roku zůstane nad dvěma procenty. Centrální banka tak podle nich začne úrokové sazby zvyšovat ve druhé polovině letošního roku.

„Silnější koruna zatím růst cen viditelně nebrzdí. I v dalších měsících bude inflace nad inflačním cílem centrální banky. Ve druhé polovině roku začne centrální banka diskutovat zvýšení úrokových sazeb. První zvýšení sazeb po téměř deseti letech lze tedy čekat nejspíše v listopadu,“ uvedla například hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

V následujících měsících by tak podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka měla inflace setrvat v rozmezí dvou až 2,5 procenta.

Oproti loňskému květnu stouply třeba ceny vajec o 17,5 procenta, másla o 16,4 procenta nebo cukru o 19,6 procenta. Klesly naopak ceny tepla a teplé vody o 2,3 procenta.

Meziroční inflace zrychlila oproti dubnu například u pečiva na 9,5 procenta, u masa na 5,6 procenta, u mléka na 5,2 procenta a u sýrů na 14,3 procenta. Zpomalení růstu zaznamenali statistici u pohonných hmot z 12,6 procenta v dubnu na 7,8 procenta.


Roční vývoj inflace


source: tradingeconomics.com

Analytici očekávali podstatně mírnější meziroční růst inflace, jen na zhruba 2,1 procenta. Analytik Komerční banky Viktor Zeisel odhadl, že i ve zbytku roku se bude inflace držet nad dvěma procenty. „Starat se o to bude jádrová inflace a podporovat by ji měl nárůst mezd a zvyšující se kupní síla spotřebitelů,“ sdělil.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu stouply o 0,2 procenta. Podle statistiků stálo za růstem zejména zvýšení cen ovoce o 2,5 procenta, vepřového masa o 2,6 procenta, pečiva a obilovin o 0,8 procenta a nealkoholických nápojů o 0,9 procenta. Klesly naopak ceny pohonných hmot, a to o 1,1 procenta.

Analytici: ČNB zvýší úrokové sazby ještě letos

„Silnější koruna zatím růst cen viditelně nebrzdí. I v dalších měsících bude inflace nad inflačním cílem centrální banky. Ve druhé polovině roku začne centrální banka diskutovat zvýšení úrokových sazeb. První zvýšení sazeb po téměř deseti letech lze tedy čekat nejspíše v listopadu,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

I podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela by se spotřebitelské ceny měly i ve zbytku roku držet nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. „ČNB sice ve své poslední prognóze z května předpokládala, že cenový růst v květnu dosáhne ještě vyšší úrovně, nicméně vzhledem k vývoji v předchozích měsících se jedná o proinflační překvapení i pro centrální bankéře. Náš výhled pro zvyšování sazeb ještě tento rok tak získává další podporu,“ uvedl.

V následujících měsících by tak podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka měla inflace setrvat v rozmezí dvou až 2,5 procenta.

„Inflace by se tak měla v dalších měsících nadále pohybovat nad cílem ČNB, což společně se začínajícím přehříváním ekonomiky bude dle našeho názoru vyžadovat další zpřísnění měnové politiky. Zahájení cyklu zvyšování sazeb tak očekáváme již v letošním roce,“ uvedl rovněž hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

MMF24

Inflace byla nižší, než očekávala ČNB
Květnová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes náměstek ředitele měnové sekce Petr Král. Důvodem rozdílu mezi inflací a odhady ČNB byly podle Krále zejména nižší ceny potravin.

Odchylku celkové inflace od prognózy směrem dolů naopak tlumila vyšší jádrová inflace. „V ní se již delší dobu pozitivně projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvýšená dynamika mezd,“ uvedl Král.

Zveřejněná data podle něj představují pro naplnění prognózy ČNB lehké protiinflační riziko. „Podle prognózy se má inflace ve zbytku letošního roku pohybovat v horní polovině tolerančního pásma. K cíli se pak inflace opět vrátí počátkem příštího roku a v jeho těsné blízkosti se bude nacházet i na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2018,“ uvedl Král.

Dále čtěte:

Inflace v dubnu meziročně klesla na dvě procenta

V zajetí představ: ceny rostou v myslích lidí výrazně rychleji než ve skutečnosti


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).