Menu Zavřít

Inflace v eurozóně v červenci zrychlila na 2,1 procenta. Nezaměstnanost zůstala beze změny

31. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 2,1 procenta z červnových dvou procent. Inflace se tak podle agentury DPA dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2012. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby inflace byla těsně pod dvěma procenty. Naopak míra nezaměstnanosti v eurozóně i celé Evropské unii zůstala v červnu podle údajů Eurostatu beze změny. V EU činila podle očekávání 6,9 procenta, v eurozóně 8,3 procenta.

Obzvlášť výrazný nárůst zaznamenaly v červenci ceny energie, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta. Jejích růst tak zrychlil z červnových osmi procent. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

ECB se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a také rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden nicméně banka potvrdila, že je připravena nákupy dluhopisů v letošním roce ukončit. Úrokové sazby hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku.

Eurostat pro určení míry nezaměstnanosti používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch byl podíl lidí bez práce v červnu v Česku nejnižší od června 1996. Nezaměstnanost klesla na 2,9 procenta z květnových tří procent. Bez zaměstnání bylo 223 786 lidí. Počet volných míst naopak vzrostl na více než 301 516.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Po České republice mělo v květnu podle údajů Eurostatu v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti Německo, a to stejně jako v květnu 3,4 procenta. Nejhorší situace panuje naopak na trhu práce v Řecku. Tam v dubnu nezaměstnanost dosáhla 20,2 procenta, aktuálnější údaje zatím Eurostat neposkytl. V závěsu za Řeckem následuje Španělsko s mírou nezaměstnanosti 15,2 procenta.

ebf - tip - debata

Meziročně se v červnu míra nezaměstnanosti ve všech členských státech EU snížila. Nejsilněji na Kypru, v Portugalsku a v Chorvatsku. Eurostat navíc zpřesnil směrem dolů květnovou míru nezaměstnanosti v eurozóně. Ta nakonec činila jen 8,3 procenta, nikoli 8,4 procenta.

Přečtěte si také:

Ekonomika eurozóny zpomaluje. V prvním čtvrtletí rostla tempem 2,1 procenta

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Evropská komise zhoršila výhled růstu ekonomiky Česka, eurozóny i celé EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).