Menu Zavřít

Inflace zrychlila na 0,6 procenta. Zdražuje hlavně tabák a alkohol

9. 9. 2016
Autor: Pixabay.com

Meziroční inflace v srpnu zrychlila tempo růstu na 0,6 procenta z červencových 0,5 procenta. Je za tím hlavně zdražení alkoholických nápojů a tabáku. Vliv měl rovněž růst cen za bydlení, energie a vodu, zmírnil se pokles cen potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen je v souladu s odhady analytiků. Proti červenci spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta.

Meziroční vývoj inflace potvrdil odpoutání od nuly a dosáhl stejné hodnoty jako v dubnu, upozornil ekonom Komerční banky Marek Dřímal. „Důvodem zrychlení inflace je především propad cen pohonných hmot ve druhé polovině loňského roku, který snižuje srovnávací základnu. Zatímco loni tento efekt vedl k poklesu inflace až téměř k nule, letos vede k meziročnímu růstu cen,“ dodal.

„Zrychlování inflace očekáváme i v dalších měsících. Už v listopadu by meziroční růst cen měl přesáhnout jedno procento,“ dodává Dřímal. K dvouprocentnímu cíli ČNB se ale podle něj inflace dostane až v polovině příštího roku.

„Vzhledem k předpokládanému odeznívání negativního vlivu poklesu cen pohonných hmot a potravin by měla inflace v druhé polovině letošního roku dále zrychlovat. Ke konci letošního se tak velmi pravděpodobně po téměř třech letech opět dostane nad jedno procento,“ dodal hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Růst cenové hladiny se tak podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy dále vzdaluje deflačnímu pásmu a tento trend by měl pokračovat ve zbytku letošního roku. „Za celý rok 2016 by inflace měla vykázat úroveň rovněž 0,6 procenta,“ uvedl.

Otázkou ovšem podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává, zda růst inflace k dvěma procentům bude tak rychlý, jak ČNB předpokládá. „S růstem inflace nad jedno procento počítáme nejdříve až v závěru letošního roku, s dosažením cíle dvou procent nicméně až mnohem později,“ uvedl. Pokud se inflace nedostane k dvěma procentům do poloviny příštího roku, může podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka ČNB ukončení intervencí na devizovém trhu opět o pár měsíců odložit.


Víte, jak silně inflace v Česku dopadá na mzdy?

Inflace si mocně ukousla z růstu reálných mezd v Česku

Ilustrační foto

Tabákové výrobky v srpnu meziročně zdražily o 5,7 procenta, alkoholické nápoje o 3,8 procenta. Méně výrazně než v červenci klesaly v minulém měsíci ceny sýrů, jogurtů, másla a ovoce. Ceny čistého nájemného se zvýšily o dvě procenta, oděvů o procento a obuvi o víc než pět procent. Za finanční služby lidé platili o 2,5 procenta víc než loni v srpnu.

Meziroční pokles naproti tomu pokračoval u pohonných hmot, které zlevnily o víc než desetinu. Ceny zemního plynu se snížily o 6,9 procenta. V úhrnu ceny zboží meziročně vzrostly o desetinu procenta a ceny služeb o 1,3 procenta.

MMF24

Za srpnovým meziměsíčním poklesem spotřebitelských cen je zejména zlevnění některých potravin a pohonných hmot. Proti červenci klesly také ceny oděvů, obuvi a vína. Více naopak lidé museli dát za zájezdy, nájemné, některé potraviny a nealkoholické nápoje. V úhrnu ceny v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem klesly o půl procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,2 procenta.

Roční vývoj inflace


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Obchod roku 2017? Sázka na růst koruny, radí ING

Průměrná mzda vzrostla nad 27 tisíc korun

Inflace v červenci nečekaně vzrostla na 0,5 procenta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).