Menu Zavřít

Inflace zrychlila potřetí v řadě. Spotřebitelské ceny v červnu stouply o 2,6 procenta

11. 7. 2018
Autor: Archiv MF

Spotřebitelské ceny byly v červnu o 2,6 procenta vyšší než před rokem. Inflace tak potřetí v řadě zrychlila, v květnu tempo růstu činilo 2,2 procenta. Naposledy ceny rostly takovým tempem jako letos v červnu loni v listopadu. V červnu zdražily především pohonné hmoty a elektřina, ale také nájmy. Naopak levnější bylo telefonování, oděvy a teplo. Analytici zrychlení inflace očekávali na 2,5 procenta.

Podle hlavního ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy se inflace „utrhla ze řetězu“. Nelze podle něj vyloučit, že Česká národní banka brzy opět zasáhne a zvýší základní úrokovou sazbu. „Nečekaně silným proinflačním činitelem je ovšem také oslabování koruny vůči klíčovým světovým měnám, zejména dolaru a euru, které započalo v polovině dubna a zatím jej nezvrátilo ani poměrně nečekané červnové zvýšení základní úrokové sazby ČNB,“ zmínil Kovanda. Slabší koruna přispívá k růstu korunové ceny pohonných hmot.

Pohonné hmoty proti loňsku zdražily o 10,5 procenta, elektřina o 5,1 procenta. Nájemné z bytu bylo o 3,1 procenta dražší než loni v červnu. Z potravin podražila především vejce o 18,1 procenta a máslo o 10,9 procenta. Dražší bylo i ovoce a zelenina.

Zlevnění bylo proti loňsku patrné u telefonních služeb, jejichž ceny klesly o 1,7 procenta. Oděvy byly levnější o 1,7 procenta. Co se týče bydlení, méně peněz lidé platili za plyn (0,8 procenta) a teplo a teplou vodu (0,2 procenta).


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Proti květnu se ceny podle Českého statistického úřadu zvýšily o 0,4 procenta. Opět se na tom podepsaly hlavně ceny pohonných hmot, které rostly třetí měsíc. V červnu stouply o 3,3 procenta. Nafta byla s průměrnou cenou 32,36 koruny za litr nejvyšší od července 2015. Benzin motoristé tankovali v průměru za 33,12 Kč/l, což bylo nejdráže od prosince 2014, upozornili statistici. Ceny dovolených s komplexními službami vyšly proti květnu o 3,7 procenta dráž.

Mezi potravinami zdražily za měsíc sýry a tvaroh o 1,7 procenta a vejce o pět procent. Ceny brambor vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané stouply o 28,3 procenta. Naopak levnější bylo v červnu ve srovnání s květnem pivo, které zlevnilo o 1,9 procenta, a lihoviny.

 Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

MMF24

Čtěte dále:

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).