Menu Zavřít

Informační technologie

30. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Téměř 300 tisíc STB

České domácnosti si do konce letošních prázdnin pořídily 289 tisíc set-top boxů (STB), zařízení sloužících k zobrazení moderního digitálního televizního signálu na současných televizorech. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK Praha. V poslední době ale klesá prodejnost set-top boxů na úkor zvýšeného odbytu plochých LCD a plazmových televizorů se zabudovaným digitálním tunerem. Těch se jen za letošní rok prodalo přes 68 tisíc kusů. Třetím nejprodávanějším zařízením schopným přijímat digitální TV signál (DVB-T) jsou DVD rekordéry. Analogové vysílání již bylo odpojeno na konci srpna na Domažlicku, na celém území České republiky by měl být přechod na moderní televizní signál dokončen nejpozději do roku 2012.

Amálka pro kosmický výzkum

Společnosti Intel, Sprinx Systems a Ústav fyziky atmosféry Akademie věd České republiky minulý týden představily novou generaci českého superpočítače Amálka, který slouží českému kosmickému programu, když zajišťuje náročné výpočty, numerické experimenty a složité vizualizace hvězdné oblohy. Již pátá generace Amálky je vybavena 326 procesory Intel, proti předchozí verzi obsahuje 54 nových čtyřjádrových procesorů, které dohromady dávají výkon srovnatelný s 450 běžnými kancelářskými stolními počítači, jež zvládnou ve vteřině zpracovat čtyři biliony operací.

EBF24

Nový šéf představenstva

Telekomunikační společnost Telefónica O2 Czech Republic (TO2) oznámila, že v únoru příštího roku provede změny ve statutárních orgánech, které budou reflektovat manažerské výměny, jež proběhly v Telefónice letos v létě. Dosavadního předsedu dozorčí rady Petera Erskina nahradí současný předseda představenstva a bývalý generální ředitel O2 Jaime Smith. Novým předsedou představenstva firmy se stane jeho současný člen a nový generální ředitel české Telefóniky Salvador Anglada.

Dell navýšil zisk díky zahraničí

Americký výrobce počítačů Dell zvýšil ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk o 27 procent na 766 milionů dolarů díky růstu prodeje na zahraničních trzích a poklesu cen součástek. Tržby společnosti stouply o devět procent na 15,64 miliardy. Příjmy z prodeje stolních počítačů sice klesly o procento, ale prodeje notebooků vyskočily téměř o pětinu. Firmu Dell loni připravil o vedoucí postavení v domácí konkurent Hewlett-Packard.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).