Menu Zavřít

Informační technologie

31. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Jízdní řády v mobilu

Prostějovský autobusový dopravce First Transport Lines umožňuje zákazníkům stáhnout si do mobilu jízdní řády v elektronické podobě. Cestující se tudíž nemusí při hledání spojení připojovat k internetu či protokolu WAP a ušetří za připojení. Kromě zobrazování zastávkového jízdního řádu lze vyhledávat spojení mezi jednotlivými stanicemi. Obdobnou službu mohou již několik měsíců využívat cestující též v Liberci, Olomouci či Zlíně.

Univerzitní práce transparentně

Elektronický archiv závěrečných prací brněnské Masarykovy univerzity, který byl zpřístupněn v září 2006, získal jako významný počin v oblasti elektronických zdrojů cenu Inforum. Archiv je součástí celouniverzitního Informačního systému MU (IS MU) pro podporu studia, který vyvíjí Fakulta informatiky MU. V současnosti zahrnuje 10 500 bakalářských, diplomových, rigorózních i dizertačních prací, jež jsou veřejnosti přístupné na internetu ve fulltextové podobě. Doplňkem je i služba na odhalování plagiátů v archivu.

KL24

Vir rozesílal drahé SMS

V mobilních telefonech se objevil virus, který dokáže z napadeného přístroje odesílat SMS s vyšším tarifem. Virus napadá aparáty vybavené operačním systémem Symbian S60, uvedl server Mobilmania. Stejně jako většinu ostatních škodlivých kódů si vir pod označením Trojan-SMS.SymbOS.Viver musejí uživatelé nahrát do telefonu vlastním přičiněním - v tomto případě se do mobilu dostane instalací upraveného softwaru a her. Vir zachytil antivirový program Kaspersky; zatím se vyskytuje v Rusku, využívá tamní prémiová čísla, ale existuje nebezpečí, že bude upraven i pro jiné země.

K výpisu z KÚ bez fronty

Do projektu Czech Point, který má občanům pomoci v komunikaci s úřady, se zapojilo již šest pražských městských částí. V Praze 6 funguje centrum necelý měsíc, lidé mají největší zájem o výpisy z katastru nemovitostí. Úřad už také nemusí obtěžovat občany: pokud výpisy potřebuje, může si je obstarat sám.

  • Našli jste v článku chybu?