Menu Zavřít

Informační technologie

17. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

WT100

Kulatiny českých domén

Společnost Ignum, druhý největší registrátor internetových domén na českém trhu, ohlásil překročení hranice 50 tisíc spravovaných domén s koncovkou .cz. Každý měsíc je prostřednictvím Ignumu zaregistrováno přibližně 1500 nových CZ domén, za poslední rok to bylo 13 600 domén. Celkově spravuje Ignum, který drží 16procentní podíl na trhu, 76 tisíc domén pro více než 30 tisíc klientů. Kromě CZ domén firma registruje a spravuje pro své zákazníky generické domény - například .com, .info, .net, .biz či .org (čtrnáct tisíc spravovaných míst) a eurodoménu .eu (přes osm tisíc adres).

Nové mobily za miliardy

Jihokorejský Samsung Electronics se rozhodl investovat 200 miliard wonů, asi čtyři a půl miliardy korun, do rozšíření produkce mobilních telefonů. Firma letos plánuje zvýšení výroby mobilních přístrojů z 69 na 75 milionů kusů a posílení současné pozice, kdy je třetím největším výrobcem mobilů na světě. Samsung rovněž zvažuje, že v průběhu příštího roku založí závod na výrobu mobilních zařízení ve Vietnamu. V současnosti má Samsung továrny na produkci tohoto artiklu v Číně, Indii a v Brazílii.

Češi ziskovější než Slováci

Zatímco český mobilní operátor T-Mobile vydělal v prvním čtvrtletí letošního roku 1,79 miliardy korun čistého zisku, telekomunikační skupina Slovak Telekom, jež provozuje pevné linky i mobilního operátora T-Mobile, vykázala zisk 1,1 miliardy slovenských korun (asi 900 milionů českých). Meziroční růst české firmy dosáhl 48 procent, slovenská sestra zvedla zisk o třicet procent. Tržby českého T-Mobilu dosáhly 7,4 miliardy korun, Slovak Telekom vykázal čtvrtletní výnosy v hodnotě 7,7 miliardy slovenských korun, což odpovídá 6,4 miliardám českých korun. Mateřský koncern Deutsche Telekom v prvním čtvrtletí vydělal 4,7 miliardy eur, což je téměř 133 miliard korun. Celoroční plán počítá se ziskem na úrovni 19 miliard korun, tedy asi 540 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?