Menu Zavřít

Inkvizitor a jeho oběť

19. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Fotbal

KL24

Letošní léto není příliš radostné. Ve vedrech, která by slušela rovníkové Africe a podobným nehostinným místům, se politici vaří ve vlastní neschopnosti domluvit se i na tom, že se nedomluvili, lidé umírají na pravidelných i nepravidelných autobusových linkách, v centru Prahy padají domy a již tento týden začíná fotbalová liga.
Ona poslední zmíněná rána sice není nejhorší, ale také vydá. Hrozí totiž, že nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže plynule naváže na předchozí, jenž oplýval patrně všemi neřestmi, které lze s fotbalem spojit. Alespoň krátký výčet těch nejokatějších: Velice pravděpodobná podezření z manipulování s výsledky, úplatní či neschopní rozhodčí, průměrní hráči, celková kvalita na úrovni nižších soutěží fotbalově nejvyspělejších zemí, nic neřešící funkcionáři.
Přestože se o všech těchto minusech českého fotbalu otevřeně hovoří již minimálně dva roky, přes léto nastala jediná změna, která by mohla znamenat částečný obrat k lepšímu. Byla ustavena nová komise rozhodčích a delegátů v čele s bývalým hráčem Dukly Praha Luďkem Macelou, který již stejnou funkci jednou zastával. Jeho prohlášení by mohla svádět k optimismu, že arbitři tentokrát nebudou onou tajemnou silou, která vytváří ligové výsledky. Ovšem aby toho jásotu nebylo příliš, je třeba připomenout, že sekretářem komise zůstal bývalý rozhodčí Josef Krula, který se na konci devadesátých let tak dlouho „dopouštěl omylů“, až byl přeřazen na řízení zápasů druhé ligy a posléze - v roce 2001 - z listiny rozhodčích vyškrtnut. Jak dojemné, že oním inkvizitorem, který nad Krulou vyřkl konečný ortel, byl právě Macela. Myslím, že zajímavější předpoklady ke spolupráci předsedy a jeho sekretáře si lze těžko představit.
Přesto soudím, že zásadním problémem je kvalita hráčů, a tím i hry a v důsledku úrovně fotbalové zábavy. Pohled na přestupy letošního léta napovídá, že výrazná změna nenastane. Fotbalový divák snad může želet jen odchodů Karla Pitáka či (údajně) Miroslava Matušoviče do zahraničí, z něhož se žádné výrazné postavy tentokrát do Čech nevracejí. Nepříliš úspěšní krajánci z Turecka či britských ostrovů úroveň české ligy nezachrání, stejně jako veteráni, kteří skončili v Rakousku. Takže opět dostanou šanci mladí …
Fotbal je droga návyková, a tak lze jen doufat, že jeho ligové dávky nebudou tak škodlivé, jak to nyní v horkém létě vypadá.

  • Našli jste v článku chybu?