Menu Zavřít

Inspekce: Číšníci v severočeských letoviscích stále šidí turisty

14. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Špatně naúčtované útraty, nalévánínápojů pod míru nebo problémy s označováním ceny zjistilipracovníci České obchodní inspekce (ČOI) v Liberci při kontroláchběhem letní turistické sezony. Prováděli je především vKrkonoších, Jizerských horách, Českém ráji a v okolí Máchovajezera. Udělili při nich 62 blokových pokut a provinilcizaplatili 59.000 korun. ČTK to dnes řekla pracovnice libereckéinspekce Jana Kolářová.

Dva přestupky potrestá ČOI ve správní řízení, kde pokutypřesahují 5000 korun. Kolem 10.000 Kč zřejmě zaplatí hostinský,který naléval špatné míry, ošidil hosty při útratě, neuvádělsprávně ceny a neměl úředně seřízené váhy. „V restauracích jsmeprovedli celkem 42 kontrol a 19 z nich skončilo udělením pokuty.Průměr na jednu se pohyboval mírně nad 1000 korunami,“ uvedlaKolářová.

Při 52 kontrolách občerstvovacích kiosků dostal personál 21pokut v celkové výši téměř 20.000 korun. V jednom z nich stánkařošidil zákazníka o 11 korun. V kempech provedli inspektořidalších 21 kontrol a rozdali šest blokových pokut v celkové výši5000 korun.

WT100

„V rekreačních oblastech jsme prověřovali také prodejnypotravin, drogerie nebo obchody se suvenýry,“ poznamenalaKolářová. V jedné z nich inspektoři udělili nejvyšší možnoublokovou pokutu 5000 korun. V obchodě na Českolipsku totižchyběly u zboží opakovaně ceny.

Podle Kolářové především v pohostinských službách stálepřetrvávají stejné nedostatky jako v době před 20 lety, kdy sipersonál přivydělával na úkoru zákazníků.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).