Menu Zavřít

Inspektoři EU a MMF mají výhrady k řešení dluhové krize v Řecku

12. 5. 2011
Autor: profit

Inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, kteří v Aténách zkoumají postup rozpočtových a ekonomických reforem, mají výhrady k tomu, jak se řecká vláda snaží zemi vytáhnout z dluhové krize. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Inspektoři EU a MMF mají výhrady k řešení dluhové krize v Řecku

Foto: Profimedia.cz

Inspektoři mají rozhodnout, zda může Řecko dostat již pátou tranši ze záchranného balíčku za 110 miliard eur (2,7 bilionu korun), který měl zemi zachránit před státním bankrotem. “Začínají být přesvědčeni, že jsou tam chyby,“ uvedl nejmenovaný vysoký představitel řecké vlády. “Mají strach z toho, že se nepodaří splnit cíle na příjmové straně a tlačí na další škrty,“ dodal.

Řecko má od EU a MMF dostat příští měsíc celkem 12 miliard eur (cca 291 miliard korun), kterými musí zaplatit alespoň část z 13,7 miliardy eur (cca 332 miliard korun), které bude muset nutně vydat. Bez pomoci EU a MMF se tak země dostane do bankrotové situace.

Pro Řecko je to během dneška již druhá špatná zpráva. O tom, že místní nezaměstnanost stoupla v únoru na rekordních 15,9 procenta, informovala již ráno agentura Reuters. Za růstem nezaměstnanosti jsou přitom hlavně dopady vládní úsporných opatření, která vedou k rušení pracovních míst.

ebf - tip - debata

Více než třetina lidí ve věku 24 let je nyní v zemi bez práce. Ještě v lednu přitom byla nezaměstnanost na úrovni 15,1 procenta. V únoru roku 2010 byla na úrovni 12,1 procenta.

Řecká ekonomika se nyní potýká s nejhorší recesí za posledních téměř 40 let, za kterou stojí růst nepřímých daní a snižování platů ve veřejném sektoru i důchodů. K těmto krokům ale musela řecká vláda přistoupit výměnou za záchranný balíček 110 miliard eur (2,7 bilionu korun), které země získala, aby se nemusela vyhlásit státní bankrot.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).