Menu Zavřít

Instinkt, fámy a feng-šuej

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Pesimismus se minulý týden šířil po všech světových burzách

Paní Chou je jednašedesátiletá penzistka, která propadla burze. Přiznává nicméně, že vůbec nerozumí tomu, jak akcie nakupovat. „Důvěřuji technologickým firmám. Někdy mi názvy společností znějí příznivě, a tak je koupím,“ popisuje Chou. Takto se o svých investicích rozhodují miliony Číňanů, kteří své úspory chtějí zhodnotit na burze. Minulý týden jejich masivní prodeje cenných papírů znamenaly pro čínské burzy největší propady za posledních deset let a pesimismus se jako padající kostky domina šířil po všech světových burzách. Změnu nálady čínských investorů vyvolaly obavy, že čínské vedení, které varuje před slepým investičním optimismem, přijme opatření, jež přibrzdí tok peněz proudící na burzy. I když některé z těchto zpráv následně označila čínská média za fámy, jisté je, že pekingský kabinet letos burzy bez povšimnutí nenechá.

Specifická Čína.

Pokles akciových trhů z minulého týdne označili analytici za vůbec první globální burzovní šok, který měl své kořeny v Číně. Shanghai and Shenzhen 300 Index, který zahrnuje nejdůležitější domácí akcie, spadl jen během úterního obchodování o více než devět procent. Za jeho propadem nestály žádné fundamentální problémy. Hospodářské ukazatele Číny jsou příznivé, export posiluje, zahraniční rezervy jsou vysoké, situace v bankovním sektoru se pomalu zlepšuje a inflace je pod kontrolou. Příčiny tak radikálního obratu nálady investorů je nutné hledat ve výjimečnosti čínského burzovního prostředí. Vláda si od otevření burz slibovala, že umožní státním podnikům, kterým v mnoha případech kvůli nedostatku peněz hrozil krach, přístup k potřebným financím hlavně od domácností (zahraniční subjekty mají na tamní burzy omezený vstup a potřebují zvláštní povolení – pozn. red.), které disponují značnými úsporami. Opravdu je ochotně vložily na burzy a očekávaly zhodnocení. Burza se pro mnohé stala druhem zábavy, někteří ji dokonce označují za automat na peníze. Investiční rozhodnutí mnoha burzovních nadšenců lze označit za slepá a iracionální. Výjimečné nejsou případy, kdy akcie podniku, který se dostal do potíží, rostou. Na konci minulého roku bylo v sedmnácti firmách zahájeno vyšetřování, protože jejich management byl podezřelý ze zneužívání podnikových fondů. Přesto cenné papíry těchto společností vyletěly nahoru. Když firma Tienjin Global Magnetic Card Company v dubnu minulého roku oznámila své hospodářské výsledky, které byly podstatně horší, než se očekávalo, hodnota jejích akcií se zdvojnásobila. Čínské investory dokonce neodradí ani zprávy o korupci. Šéf společnosti Shanghai Bailian Group byl na konci minulého roku vyšetřován kvůli podezření ze zpronevěry. Cenné papíry firmy ale od té doby zdražily o 45 procent.

Můžete pouze spekulovat.

Finanční analytici tvrdí, že Číňané se pro nákup akcií rozhodují na základě směsice instinktu, fám a feng-šuej (tradiční čínské umění a věda o životě v harmonii s okolním prostředím - pozn. redakce). „V Číně nemůžete být fundamentálním investorem. Můžete pouze spekulovat. Fundamentální investoři dělají dlouhodobé projekce cash flow. V Číně není dostatek kvalitních informací a corporate governance,“ uvádí pro China Daily Michael Pettis, profesor na Pekingské univerzitě. Ve srovnání se západními zeměmi je čínský finanční trh nevyspělý a investoři mají jen omezené informace o výkonnosti kótovaných společností. Průměrní kupující proto nemohou vycházet z podrobných analýz, nebo jen ve výjimečných případech. Když zaznamenají jakékoliv zprávy o nějakém podniku, ať pozitivní či negativní, je to pro ně důvodem pořídit si jeho akcie. Poněkud nevědecké investiční metody mnoha Číňanům zatím vycházely. Čínské burzy byly v posledních letech označovány za nejvýkonnější na světě. Akciový index Shanghai and Shenzhen 300 Index si za uplynulých čtrnáct měsíců připsal 170 procent. A letos by se burzy měly rozšířit o další lákavá sousta. Ke kapitálu prostřednictvím úpisu akcií chce přijít například China Mobile, největší mobilní operátor na světě, minulý týden vstoupila na burzu Ping An Insurance. Následovat ji pravděpodobně budou také PetroChina, Aluminum Corporation of China a China Construction Bank, která již provedla úspěšné IPO v roce 2005 v Hongkongu. Nadšení a optimismus Číňanů z “hraní” na burze ale zchladily zvěsti, které kolují od ledna letošního roku. Vyjadřují obavy, že vláda se bude snažit nejžhavější trh na světě ovlivnit. Objemy obchodů totiž byly v poslední době tak vysoké, že šanghajská burza varovala před destabilizací elektronického systémy. Čínské vedení má strach, že investiční nadšení může způsobit bublinu a její splasknutí by mohlo vést k bankrotům a vyhnat investory do ulic. Kabinet varoval před spekulacemi a slepým optimismem. Dle zpráv se finanční autority chystají zavést drastická opatření, kdyby se trhy neuklidnily.

Budeme regulovat.

A některá již vstoupila v platnost. Bank of China popáté během osmi měsíců zvýšila finanční rezervu, kterou u ní musí každá banka deponovat. Tím se sníží objem půjček, jenž jen během loňského roku vzrostl o šestnáct procent. Kabinet též doporučil, aby finanční instituce neposkytovaly úvěry lidem, kteří spekulují na burze. Investory znepokojily i zvěsti o dani z kapitálových výnosů. Čínská tisková kancelář Sin-chua ale následně zveřejnila, že šlo o pouhé nedorozumění. V nejbližší době prý žádná daň z kapitálových výnosů zavedena nebude. Nicméně lze očekávat, že zásadní reformy, které se dotknou investování na burze, teprve přijdou. Čínský premiér Wen Ťia-pao se již sešel s předními finančníky a jednali o možných reformách na několik příštích let. Během března zasedá nejvyšší zákonodárný orgán, Národní lidový kongres. Analytici předpokládají, že jedním z bodů diskusí budou i opatření, která nadšení investovat na burzách částečně zchladí.

ebf - tip - debata

Světové burzy Spor dvou prezidentů

Ceny akcií za poslední půlrok rostly celosvětově výrazně rychleji, než odpovídá dlouhodobému průměru zhruba o pět procent za půl roku. Od září 2006 do konce letošního února připsal americký index Dow Jones Industrial Avarege třináct procent, český PX sedmnáct procent, německý DAX dvacet procent a šanghajský index dokonce 83 procent. Všichni, kdo nakoupili, euforicky vydělávali, zároveň se ale o své zhodnocené investice začali obávat. Bylo jen otázkou času, co bude prvním impulzem k vlně výprodejů. Nakonec byly dva. Tím známějším je korekce šanghajského indexu o 8,8 procenta v úterý 27. února. Té ale předcházel pondělní projev bývalého prezidenta americké centrální banky Fed Alana Greenspana, který v přednášce pro investory v Hongkongu připustil možnost recese v USA ke konci letošního roku. Komentátoři si přitom až paranoicky všimli, že slovo „recese“ vyšlo z úst Greenspana se značným důrazem. Úterní prudký pád akcií nejdříve v Číně a následně po celém světě sice nemůžeme přímo připsat jeho slovům, propady jsou ale rozhodně důkaze toho, že Greenspanova slova mají mezi burzovním publikem stále značnou váhu. Současný šéf Fedu Ben Bernanke nicméně nemohl ani nechtěl zůstat stranou pozornosti a hned ve středu 28. února využil příležitost a před rozpočtovým výborem zopakoval svá slova o tom, že americká ekonomika zůstává v dobré kondici a i přes určité zpomalení zůstane její růst i letos velmi příznivý. Korekci akciových trhů přitom vidí jako dočasnou a výhledy i nadále příznivé.
V dobách růstu mají investoři tendenci pomíjet varovné zprávy a vyzdvihují ty dobré, po otočení sentimentu je tomu vždy naopak. Nyní se nacházíme v období vzduchoprázdna. Loňské dobré výsledky firem, které ještě v únoru hnaly kurzy nahoru, jsou minulostí. A žádné novější zprávy k dispozici nejsou. Kapitálové trhy proto budou nejspíše nějaký čas nervózně kolísat a očekávat nové, ať již dobré nebo špatné zprávy. Přestože je na důkladně promyšlenou prognózu dalšího vývoje ještě brzy, je pravděpodobné, že v průměru lepší než očekávané hospodářské výsledky evropských a amerických firem budou tlumit tendenci k panice. Novými impulzy by pravděpodobně mohly být údaje o růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí, které budou zveřejněny až v polovině dubna. Pokud budou tak dobré, jak se všeobecně očekává, mohou americká makrodata nastartovat nový růst burz napříč světem. V opačném případě může nastat hlubší propad. Ať tak či tak, mají nyní trhy téma na příští týdny. Budou hledat odpověď na otázku, zda pravdu má současný nebo bývalý prezident FED.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).