Menu Zavřít

Integrace, nebo drobení

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Seženou-li malé strany na sněmovní volby peníze, podzimnímu pokušení neodolají

Lídři několika malých stran uvažují, že do podzimních voleb do sněmovny půjdou společně pod pracovním názvem Občanské fórum 09. Název je to atraktivní, i když mystifikující. „Originální“ Občanské fórum se v listopadu 1989 zrodilo z iniciativy disidentů jako masové, protirežimní a všelidové hnutí. To, co se pod zkratkou OF 09 pokoušejí dát dohromady tři malé středopravé strany – Věci veřejné (VV), SNK-ED a Strana svobodných občanů (SSO) – nechce měnit režim, nýbrž jen zdokonalit dnešní systém. A poněvadž ve volbách do Evropského parlamentu (EP) obdržely dohromady jen 9,58 procenta hlasů, OF 09, vznikne-li, žádným „fórem číslo 2“ nebude.
Je příznačné, že na ideovou konferenci „fóristů“ na Žofíně nedorazili zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, předsedkyně Evropské demokratické strany Jana Hybášková ani nikdo od zelených. Jana Bobošíková, předsedkyně Suverenity cz., jež v eurovolbách získala 4,26 procenta, nejvíc z malých stran, poslala zástupce se vzkazem, že má-li se projektu zúčastnit, tak jen pod hlavičkou Suverenity cz. Do OF 09 se nehrnou ani zelení. Není divu! Pokud se místopředseda Strany zelených Ondřej Liška nechce rozloučit s představou, že ji do voleb sjednotí v relevantní politickou sílu, integrace s kýmkoli je pro něho nepřijatelná. Za odštěpeneckou Demokratickou stranu zelených (DSZ) Olgy Zubové chce pak do sněmovny kandidovat majitel mediální agentury Médea Jaromír Soukup a investovat za tím účelem sto milionů korun. Soukupa pojí úzké kontakty s ČSSD a jmenovitě s Jaroslavem Tvrdíkem. Bude-li Soukup DSZ sponzorovat, doprava k OF O9 se nevydá.
Na výzvu Mirka Topolánka, aby se malé středopravé strany nechaly programově zastupovat ODS, nebraly jí hlasy a rezignovaly na integrační pokusy, odpověděl kandidát na předsedu Věcí veřejných Radek John, že „vznikly kvůli nespokojenosti s politikou ODS“ a že kdyby vládla dobře, neseděl by na Žofíně, nýbrž na plovárně v pražském Podolí. Ještěže jsou si prý jejich programy podobné a výsledky voleb do EP jim daly pokyn, aby se spojily. Co tvrdí John, je ale trochu hádanka. V čem si jsou totiž podobné například SSO Petra Macha a SNK-ED Lukáše Macka, je-li první euroskeptická a druhá vroucně eurooptimistická? Asi však nebude důležité, zda se Mach i Macek na Žofíně za integraci „pravého středu“ přimlouvali! Kdyby si však měly být programy malých středopravých stran opravdu podobné, pak leckoho napadne, proč jich existuje tolik. Není to především kvůli rivalitě některých jejich lídrů, kteří by se na jednom dvorku nesnesli?
Jako důvod pro sjednocení je pochybný i součet téměř deseti procent hlasů, jež VV, SSO a SNK-ED obdržely v eurovolbách. Při nich tvoří území České republiky jeden volební kraj, zatímco při volbách do sněmovny deset, přičemž Karlovarský a Liberecký mají relativně málo oprávněných voličů. To znevýhodňuje malé strany, v červnu 2006 proto na Liberecku přišli zelení těsně o několik poslaneckých mandátů. Z výsledků eurovoleb tedy nelze spolehlivě odhadovat šance stran ve volbách do sněmovny. Pokud však malé strany seženou na ten špás peníze, podzimnímu pokušení jistě neodolají. V uplynulých dvaceti letech ale nenajdeme příklad, kdy by si některá strana integrací s jinou pomohla a výsledkem byla trvanlivá a kvalitnější slitina. Jak si kdysi rýpl Miloš Zeman: „Když se spojí dva trpaslíci, vznikne třetí trpaslík.“ „Nedohodneme-li se, do voleb nepůjdeme,“ připouští John. Jít do voleb izolovaně a na vlastní pěst by znamenalo, že malé strany jen uberou hlasy ODS a nejspíš i Kalouskově a Schwarzenbergově TOP 09. „Oba pánové jsou viditelní, zkušení politici, lidé je znají, bude to určitě něco daleko odlišného od Strany svobodných občanů usilující o místo na slunci,“ vyjádřil se prezident Václav Klaus. A vidí na politické scéně prostor pro jednu novou stranu. Pro kterou asi? Kdysi prý ještě coby čestný předseda občanských demokratů řekl tehdy dosud křesťanskému demokratovi Kalouskovi: „Mirku, vy byste byl nejlepším předsedou ODS.“ Klausův epigon Mach aby zaplakal.
„Chceme se domluvit na postupu a společné kandidatuře, protože hrozí nástup komunistů k moci,“ říká Radek John. Omyl, nehrozí, poněvadž neexistuje Sovětský svaz, bipolární svět, Varšavská smlouva a mezinárodní komunistické hnutí dirigované Moskvou. Spíše než nástup KSČM k moci připadá v úvahu pakt o dělbě moci mezi ODS a ČSSD, pokud ani Paroubek s lidovci, ani Topolánek třeba s TOP 09 nedokážou po volbách vytvořit většinovou vládu. Občanským demokratům to mohou ztížit právě malé strany, pokud z pravostředového elektorátu pro sebe udrobí několik drahocenných procent hlasů, bez nichž se Topolánek k většinové koalici nedopočítá. Kdyby současně nevyšel Karlu Schwarzenbergovi a Kalouskovi pokus s TOP 09 a zůstali by pod pěti procenty, jediným únosným východiskem by byla velká koalice ODS a ČSSD. O této variantě se už provádějí důvěrné sondáže.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).